Perioada zodiei Rac inseamna inceputul verii, aparitia si maturizarea roadelor, abundenta de hrana. Racul este primul semn de apa din zodiac, corespunde casei a patra si este guvernat de Luna.

“A simti” este verbul caracteristic al acestei zodii si de aici se extrag primele si cele mai importante caracteristici: sensibilitatea, delicatetea, emotivitatea si agitatia interioara, profunzimea sentimentelor. Receptivitatea fata de semnalele si energiile mediului ambiant, capacitatea de a intelege lumea prin perceptiile sale speciale, subtile, intuitive ii asigura o buna orientare spre lucrurile de care are nevoie si evitarea neplacerilor. Comportamentul nativilor Rac este puternic influentat de mediul inconjurator si ei sunt foarte adaptabili, pana la pierderea propriei identitati; nu isi impun vointa prin forta, iar in fata ostilitatilor se retrag cu prudenta.

Zodia Rac confera multa intuitie, imaginatie, aptitudini artistice, melancolie, discretie, feminitate, atasament fata de familie, conservatorism, atitudine pasnica.

Apa este asociata cu fluxul vital, cu forta nebanuita a naturii, cu elementul indispensabil vietii. Se stie ca Luna are o influenta puternica asupra apei de pe planeta noastra si implicit asupra vietuitoarelor. Luna trece prin faze ciclice de crestere si descrestere, de disparitie de pe bolta cereasca si de innoire, asemeni organismelor vii care sunt in continua schimbare si transformare.

In astrologie, Luna este, printre multe altele, simbol al mamei, maternitatii, copilariei, familiei, hranei, al sotiei si al caminului, adica adica al mediului protectiv in care fiinta umana se dezvolta, cu instinctul de autoconservare, cu nevoia de securitate fizica si emotionala. Luna arata legatura noastra cu trecutul, istoria, stramosii; reprezinta memoria, obiceiurile formate in perioada copilariei, sentimentul identitatii personale. Starile noastre afective sunt extrem de schimbatoare sub influenta mediului inconjurator, iar Luna indica ceea ce primim din mediul familial – zestre genetica, hrana, educatie, ocrotire, iubire etc.- si ceea ce oferim ori transmitem la randul nostru celor dragi. Amprenta copilariei ramane in interiorul nostru continuand sa ne influenteze perceptiile, sentimentele, comportamentul.

Instinctul predominant al Racilor este sa poarte de grija celorlalti, sa ofere afectiune si sprijin, sa intemeieze o familie si sa asigure celor dragi confortul psihic si material.

Nativii Rac au nevoie sa pastreze legatura cu trecutul, cu familia, cu locul natal; au nevoie de protectie, de un spatiu intim in care sa se retraga in momentele de restriste pentru a-si reface fortele. De aceea bunastarea materiala este foarte importanta pentru ei, iar caminul si ambianta placuta a locuintei sunt lucruri de care devin dependenti.

Zodia Rac corespunde casei astrologice patru care reprezinta toate aspectele legate de casa natala, familie, traditie, radacini, ereditate, viata intima si simtirea profunda, copilarie, amintiri, inceputul si sfarsitul vietii.

Simtindu-se vulnerabili, Racii sunt mereu in defensiva, actioneaza si interactioneaza cu prudenta, nu isi asuma riscuri pentru a evita situatiile neplacute cum ar fi pierderile, insuccesele, conflictele sau jignirile. Ei sunt de obicei diplomati, calculati, politicosi si suspiciosi cu privire la intentiile celor din jur. Pentru a evita lupta deschisa, recurg la felurite strategii si manevre de manipulare. Incearca sa ofere liniste, compasiune, protectie pentru ca, la randul lor, sa primeasca atentie, recunostinta, incurajare si sustinere in atingerea scopurilor personale. Atunci cand devotamentul si eforturile lor nu sunt rasplatite, cand energia lor se epuizeaza, devin irascibili sau depresivi.

Structura lor profunda si instinctuala este dublata de inteligenta si o buna memorie ceea ce le da o anumita incredere si forta de actiune; au reflexe bune, iar in situatii dificile Racii sunt rationali, dau sfaturi pracice si pot lua decizii rapide.

Racii interactioneaza cu mediul, simt, intuiesc, prelucreaza informatiile si actioneaza doar atunci cand are sanse bune de reusita.

Se spune despre Raci ca se cramponeaza, se agata de lucruri, de persoane, de familie sau de amintirile trecutului, pentru ca acesta este modul lor de a-si gasi stabilitate si siguranta.