Simbol al puterii, Leul are afinitati cu regalitatea, nobletea, mandria, energia, puterea, curajul, eroismul, generozitatea, iubirea, creativitatea, educatia, copiii. Semn de foc, masculin, caracterizat de verbul “a voi”, aici se imbina forta naturii instinctuale cu idealismul, eroismul si nevoia de a domina.

Soarele – guvernatorul zodiei – este, din punct de vedere astrologic, planeta dominanta, simbolul vietii, al principiului creator, al dinamismului, al integritatii, al puterii masculine, al regalitatii. Soarele reprezinta un ideal spre care tindem, lumina calauzitoare si factorul activ care sustine procesul devenirii personalitatii noastre pe tot parcursul vietii.

Nativii Leu au multe calitati, putere de atractie, prestanta, o anume stralucire si un comportament deschis, onest, demonstrativ. Sunt personalitati puternice, mature, inteligente, demne, extravertite, interesante, cuceritore, pline de farmec, ambitioase, curajoase, generoase, care se straduiesc sa castige un cat mai mare prestigiu, aprecierea, respectul si admiratia celor din jur. Egocentrici si orgoliosi, increzatori in fortele proprii, au obiective inalte, tintesc pozitii sociale cat mai bune si reusita materiala; iubesc luxul, grandoarea, popularitatea, posibilitatea de a exercita puterea asupra celorlalti. Le place sa se laude, sa-si dea importanta, sa joace un rol in societate, sa impresioneze, sa ia decizii importante, sa fie in centrul atentiei si toata lumea sa se invarte in jurul lor. Au certe aptitudini organizatorice si talent de conducator ceea ce ii face sa ocupe pozitii vizibile si posturi de autoritate, sa devina lideri de grup. Reusita este foarte importanta pentru ei, la fel si achizitionarea de diplome si premii prin care isi pot confirma valoarea. Nativii Leu au reactii prompte in orice situatie, se mobilizeaza rapid, muncesc cu ambitie si perseverenta, pun multa pasiune in ceea ce fac si duc la bun sfarsit actiunile incepute. Sunt entuziasti, stiu sa-si exprime sentimentele si sa transmita idei, concepte, energii creatoare sau anumite stari de spirit; li se potriveste rolul de povestitor, actor, profesor, sef, indrumator.

Leul guverneaza inima, pasiunile, iubirea; simbolizeaza focul creatiei, centrul vietii, sursa de energie care determina nasterea si evolutia. In analogie cu Casa a V-a, Leii au nevoie de frumusete, de dragoste, de contactul cu oamenii, cu copiii, cu locurile de distractii si momentele festive. Aspira la un loc in elita societatii si le place fastul, maretia, luxul si podoabele; nu rareori sunt snobi si megalomani.

Vointa lor accentuata ii ajuta sa isi urmareasca scopurile – inalte dar foarte realiste – cu tenacitate si increderea de a invinge orice obstacol. Leii sunt capabili de fapte eroice pentru ca au un idealism si un romantism innascut, pentru ca sunt dinamici, demonstrativi si vanitosi, pentru ca vor sa ii faca fericiti pe cei dragi. In realitate, tot ceea ce face un Leu este menit sa il puna in valoare, sa ii accentueze personalitatea, sa atraga atentia si interesul semenilor, sa ii creeze o aureola de invingator, de conducator; asa ca, de multe ori este acuzat de narcisism sau egoism. Intoleranta isi face parte – mai mica ori mai mare – printre defectele Leilor si acest lucru este explicabil si prin faptul ca ei apartin unei zodii fixe care le imprima nevoia de avea fundamente stabile, pricipii sanatoase, rigide, indubitabile si larg acceptate, care nu pot fi cu usurinta puse la indoiala. Orice incercare de a le pune sub semnul intrebarii ideile, vorbele sau faptele este interpretata ca o actiune subversiva, de subminare a autoritatii lor. Critica ori lipsa de apreciere ii poate provoaca la atitudini arogante, la lupta inversunata pentru recuperarea prestigiului si reabilitarea imaginii lor in lume.