Al doilea semn de Pamant al zodiacului, clasificat ca dublu, feminin si mutabil, Fecioara este guvernata in mod traditional de planeta Mercur si caracterizata de verbul “a analiza”. De aceea i se recunosc o multitudine de calitati predominante cum ar fi; inteligenta practica, discernamantul, eficienta, elocventa, diplomatia, obiectivitatea, talentul mercantil, simtul observatiei, perfectionismul, nevoia de informare, puterea de ordonare, sistematizare si structurare, flexibilitatea. Ca si Gemenilor, Mercur da nativilor din Fecioara un aspect tineresc, agilitatefizica si mentala, dexteritate si optimism, adaptabilitate. Fiind totusi un semn de pamant, Fecioarele au o mai buna stapanire de sine, sunt ambitioase, calculate si mai serioase atunci cand isi propun sa realizeze ceva; sunt foarte harnice si disciplinate, exigente, analitice, discrete, constiincioase, realiste, obediente, rezistente in fata incercarilor si au capacitatea de a se reface rapid dupa un esec. Indiscutabil, acestor persoane li se pot reprosa si o serie de defecte cum ar fi raceala, scepticismul, nelinistea, pedanteria, spiritul excesiv de critic, lipsa de curaj.

Astrologia moderna atribuie acestei zodii un al doilea guvernator, nu mai putin important, mica planeta Ceres care simbolizeaza in principal munca truditoare in folosul celorlalti, devotament, modestie, sacrificiu, ingrijirea celor dragi, neprecupetirea eforturilor pentru obtinerea produselor necesare hranei. Ceres are legatura cu agricultura (cereale) si culegerea recoltelor, cu simtul datoriei si respectarea normelor, cu cercetarea laborioasa, rigoarea, perseverenta, pragmatismul, modestia, integritatea si aspiratia catre puritate.

Pe cercul zodiacal, semnul Fecioarei este in analogie cu casa a VI-a care defineste munca de rutina, responsabilitatile fata de rude, devotamentul, starea de sanatate si igiena, alimentatia. Aici se poate aprecia modul de adaptare la realitatea cotidiana, inteligenta cu care reusim sa imbinam utilul cu placutul, cheltuirea si refacerea energiei vitale, raporturile si schimburile cu mediul inconjurator, bolile acute si remediile potrivite.

Nevoia de ordine si corectitudine le determina pe Fecioare sa fie mereu nelinistite, nemultumite, critice si autocritice si dedicate muncii pana la epuizare; aceste persoane nu stiu sa se relaxeze si au credinta ca nu se poate sa trai intr-un mediu dezorganizat. Stradania lor de a pune lucrurile la punct cu meticulozitate, de a face mereu analize lucide, de a gasi solutii practice tuturor problemelor, de a oferi ajutor celor din jur, de a se achita cat mai bine de sarcini, toate aceste inclinatii catre rigoare si autodisciplina tradeaza o teama in fata necunoscutului si a neprevazutului, repulsia fata de haos si dezordine, dorinta de a avea tot timpul un control asupra mediului inconjurator.