“Mintea este oglinda in care lumea este iluzorie” si tot ea “este materia care creeaza visele” – spune iluminatul Osho.

Exista persoane care acorda multa importanta viselor si, pe baza simbolurilor, le interpreteaza pentru a extrage intelesuri si mesaje venite din supraconstient, insa altii nu le considera catusi de putin insemnate.

Analizandu-ne visele de-a lungul anilor putem descoperi ca cele mai multe sunt fara importanta, ca unele apar din dorintele sau din temerile cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, iar altele sunt mai speciale, ne impresioneaza, sunt misterioase ori ne dau mesaje despre viitor.

Inteleptul Osho spune ca visele sunt de cinci categorii:

“Primul tip de vise este doar gunoi” si nu merita nici o atentie din partea noastra.

Al doilea tip de vise vine din inconstient si reflecta nevoile noastre naturale. Aceste vise trebuiesc analizate pentru a intelege mai bine care sunt adevaratele noastre nevoi. Si nu este vorba de dorintele care se nasc neincetat in mintea noastra, se refera la o simtire mult mai profunda ce izvoreste din experientele a mii de vieti trecute.

Al treilea tip de vise vine din supraconstient cu anumite mesaje si este bine sa meditam asupra lor, sa fim deschisi la ceea ce ne pot ele transmite. Comunicarea cu supraconstientul apare foarte rar, numai in momentele in care suntem pregatiti pentru a o receptiona si intelege. Aceste vise sunt usor de reperat, sunt deosebite si stralucesc asemeni unor nestemate.

Al patrulea tip de vise vine din vietile trecute si aceste sunt mai dificil de receptat. Unele persoane, mai sensibile, mai receptive, vor simti ca sunt trairi din alte timpuri, o rememorare a subconstientului. Intelegerea acestui fenomen al reincarnarii este de cea mai mare importanta pentru a intelege sensul vietii, rostul actiunilor noastre, repetarea acelorasi scheme la infinit, pentru ca ne-am pierdut memoria si ni se pare ca traim pentru prima oara pe acest Pamant.

Al cincilea tip de vise ne duce in viitor. Aceste vise apar destul de rar si numai celor “deschisi, flexibili, vulnerabili”. Ele sunt o poarta care se deschide spre viitor.

Din perspectiva astrologica, persoanele care au o predispozitie pentru receptarea unor vise premonitorii sau incarcate de semnificatii sunt cele care apartin zodiilor de apa (Rac, Scorpion si Pesti), cele care au in harta natala mai multe planete personale in aceste semne si aspecte bune intre Neptun, Pluton si Luna.

Cand iesim din vis spunem ca ne-am trezit la realitate. Insa, daca ne intoarcem atentia spre interior si ne urmarim gandurile, ne vom da seama cu surprindere ca nu visam doar in somn, ca “exista un curent subteran de visare chiar si atunci cand suntem treji”. Mintea preia conducerea nu doar cand dormim, cand ne relaxam, ci chiar in toiul actiunilor noastre, in secundele de pauza dintre doua idei, mintea hoinareste, cauta noutatea, distractia, ideile fanteziste, dorintele marete, orice, numai sa scape de concentrare, monotonie si plictiseala. A controla mintea – se spune – este cel mai dificil lucru din lume. Si de aceea, chiar si in timpul zilei, nu traim realitatea pura ci ne creem o lume iluzorie. “Exista tot atatea lumi cate minti”; hindusii denumesc “maya” trairea omului obisnuit care nu poate rupe valul de ceata pentru a privi cu claritate adevarul, esentialul.

Cum se iese din aceasta iluzie? Raspunsul e simplu – ne spune Osho: sa nu ne identificam cu mintea; sa intelegem ca mintea este doar un instrument de care ne putem folosi oricand, iar uneori trebuie sa renuntam la ea, sa o privim ca parte separata si sa fim atenti la ceea ce se intampla in interiorul nostru. Aceasta tehnica se numeste constientizare si, desi pare simpla, cere multa staruinta si ani de practica.

Constientizarea este ca o lumina care alunga imaginile fantastice, destrama iluzia. Persoana care realizeaza acest lucru este complet transformata, cunoaste realitatea pura.

“Tu aseaza-te de-o parte,

Regasindu-te pe tine,

Cand cu zgomote desarte

Vreme trece, vreme vine.”  (M. Eminescu – Glossa)

 

Bibliografie: Constientizarea – cheia pentru a trai in armonie. (Osho)