La sfarsitul anului 2011, cei care l-ai cunoscut, l-au apreciat ori l-au iubit si-au luat ramas bun de la cel care a fost ultimul presedinte al Cehoslovaciei si primul presedinte al Republicii Cehe.

Vaclav Havel a fost una dintre figurile marcante ale Europei de la sfarsitul secolului XX. A intruchipat un model al omului de stat modern, incarcat de noblete si modestie.

“Nu sunt o legenda vie sau un print de basm, ci un om ca toti oamenii care – exact ca toti oamenii – isi jaloneaza drumul printr-o serie de esecuri, greseli si erori.”

Si-a dedicat intreaga viata idealurilor sociale si a luptat pentru justitie in numele celor slabi sau lipsiti de curaj. Biografia sa exemplara este demna de orice erou legendar si pare incredibil ca a putut ramane in orice situatie neinfricat, pur si onest. Deviza sa era “Adevarul si iubirea trebuie sa castige in fata minciunii si urii.”

Vaclav Havel a fost un intelectual de mare finete si un filozof pe care simtul umorului nu l-a parasit niciodata; el spunea intr-un interviu: “Noi nu am ales politica, politica ne-a ales. Si facem tot ceea ce facem pentru a instaura o situatie in care sa nu mai fim obligati sa ne ocupam de politica”.

Havel s-a nascut la 5 octombrie 1936, ora 15, la Praga, in familia unor capitalisti bogati.

Din punct de vedere astrologic, era nativ Balanta cu ascendentul in Varsator, ceea ce inseamna o combinatie armonioasa a semnelor de aer si care contribuie la alcatuirea unei personalitati fermecatoare, adaptabile, pacifiste. Spirit patrunzator, nonconformist, neinteles, original, prietenos, simpatic, delicat, elegant, vizionar,  interesat de natura umana si care urmareste cu obstinatie pastrarea anumitor principii.

In tema natala a liderului ceh se evidentiaza o predominanta planetara in emisfera sudica, ceea ce inseamna o inclinatie nativa spre comunicare si nevoia de exprimare in viata sociala.

Elementul frapant din astrograma sa este Crucea Cosmica pe semne mutabile alcatuita din patru planete ale caror aspecte – cuadraturi si opozitii – sunt aproape la grad perfect, ceea ce ii sporeste puterea. Aceasta configuratie arata – prin planetele din care este constituita – o inzestrare pentru domeniul comunicarii, capacitatea de a lucra cu oamenii si a le fi indrumator spiritual. Crucea Cosmica nu este usor de trait, si presupune hotarare, putere interioara, vointa de realizare a unui ideal, concentrare, maturizare prin experientele vietii, canalizare precisa si corecta spre un tel pentru ca actiunile sa nu se disperseze; nativul trebuie sa devina constient de importanta individualitatii proprii, sa evite sa urmeze o cale trasata de altii, sa nu depinda de ei. Cele patru planete sunt:

Saturn in Pesti, casa I; presupune dificultati la inceputul vietii, multe ostacole, restrictii, lupta interioara, solitudine, dar si seriozitate, profunzime, rigoare, introversiune, rabdare, concretizarea intuitiilor, hipersensibilitate si revolta in fata unor nedreptati sociale, putere de sacrificiu.

Luna in Gemeni, casa a IV-a; nevoia pregnanta de relationare, de implicare sociala pentru apararea unor cauze, dorinta de a fi inteles si iubit, de a capata recunoastere din partea semenilor, atitudine protectiva, iar uneori imprudenta, mare sensibilitate fata de mediul ambiant. Prezenta Lunii in configuratie arata faptul ca exista obligatia ca in aceasta viata sa remedieze greselile facute in trecut.

Neptun in Fecioara, casa a VII-a; teama acuta fata de forta social-politica ale carei idei sunt neconforme cu umanismul, demnitatea si adevaratele valori, analizarea rationala si foarte critica a problemelor sociale si relationle, nevoia de a sluji idealurile semenilor sai; dezamagiri si deceptii.

Jupiter este a patra planeta a Crucii Cosmice, dar si cea mai importanta, ca dominanta a temei natale si ca guvernatoare a Nodului Nord; se afla in Sagetator (domiciliu) si casa a XI-a. Ea confera atitudine optimista si filozofica, largime de spirit, idealuri inalte, loialitate si spirit de justitie, generozitate, intelepciune, scopuri elevate, popularitate peste granitele tarii, asocieri, relatii cu lideri politici, capacitatea de a pune in valoare posibilitatile intelectuale deosebite si calda personalitate.

Crucea Cosmica genereaza un stres permanent, tensiuni si conflicte interioare, predispune la trairea unor evenimente destabilizatoare, confruntarea cu limitari si constrangeri; impune obligatia de a lua decizii extrem de dificile. In tema natala a lui Vaclav Havel, Crucea Cosmica afecteaza domeniile de viata corespuzatoare caselor I (personalitatea), IV (familia, ereditatea, caminul), VII (asocierile, dusmanii declarati, procesele) si XI (prieteni, relatii sociale, proiectele de viitor, popularitea).

Vaclav Havel a avut de suferit de pe urma regimului politic comunist inca din adolescenta; nu i se permitea sa faca studii universitare, tocmai lui care, cu Jupiter in Sagetator, avea o nevoie stringenta de elevare culturala. Are de trecut mari obstacole pentru a-si construi o cariera dar este adeptul rezistentei nonviolente si, din postura de disident politic, scrie piese de teatru ori manifeste politice (Carta 77) care i-au adus nu doar restrictii in activitate ci si repetate detentii. A fost unul dintre liderii Revolutiei de Catifea din 1989 si a devenit presedinte al Cehoslovaciei dupa primele alegeri libere.

Destinul (Nodul Nord) in Sagetator si casa a XI-a l-a determinat sa isi caute un ideal inalt, sa-si foloseasca puterea de intelegere si intuitia pentru descoperirea unei filozofii de viata ce trebuie pusa in slujba societatii. Acest aspect planetar da capacitatea si dorinta de a ajuta oamenii sa depaseasca perioadele grele, starile si gandurile negative si sa priveasca partea luminoasa a lucrurilor. Este destinul oamenilor care aduc armonie, optimism si credinta in lume. Karma acestui destin nu permite deformarea adevarului si atitudinea incorecta, ci induce nevoia de a trai in concordanta cu natura si legile sale, de a descoperi naturaletea, de a cauta evolutia spirituala, si dezvoltarea laturii umanitariste a vietii. Se cere renuntarea la mandrie, aroganta si egocentrism, folosirea energiei creatoare in folosul celorlalti, fara a urmari castigarea faimei, gloriei sau a unor privilegii personale. Este un destin care da o capacitate incredibila de a oferi iubire si a ajuta, da dorinta de a pune mai presus de orice oamenii, colectivitatea, societatea, scopurile comune, actiunile de grup. Este o cale ce ofera viziune si libertate de expresie, multe impliniri, insa cere o atitudine umila, o viata impersonala si o traire autentica.