In noptile senine putem admira cea mai stralucitoare stea de pe cer. In preajma paralelei de 45 grade, steaua fixa Sirius este vizibila aproape tot anul in apropierea constelatiei Orion. De Anul Nou rasare la miezul noptii. Ca sa o reperam usor, cautam spre punctul cardinal sudic al cerului Centura lui Orion, compusa din trei stele stralucitoare dispuse aproape coliniar si echidistant, pe o directie oblica, fata de orizont. Urmarind aceasta linie descendenta intalnim stralucirea laptoasa a lui Sirius.

Sirius poate fi vazuta din aproape fiecare regiune locuita de pe suprafata Pamantului. Ea, impreuna cu Procyon si Betelgeuse constituie unul din cele trei varfuri ale triunghiului de iarnă pentru observatorii dinn emisfera nordica. Datorita declinatie sale de aproximativ -17 °, Sirius este o stea circular polara de la latitudini sud de 73 °. Din emisfera sudica la începutul lunii iulie, ea poate fi vazuta seara dupa apus, iar dimineata se poate observa inaintea rasaritului.

Frumoasa Sirius se afla in constelatia Cainele Mare si se pozitioneaza acum in 14 grade Rac. Ea a primit numeroase denumiri de la popoarele antice: steaua cainelui, micul caine (canicula), steaua toamnei, steaua Nilului, steaua lui Isis, steaua de foc a apelor. Numele de Sirius deriva din adjectivul “stralucitor” insa i se mai spune si astazi Canicula, iar aparitia ei in mijlocul verii anunta caldura excesiva din aceasta perioada a anului.

Sirius este o stea binara, ceea ce inseamna ca este insotita de o pitica alba (Sirius B a fost descoperita abia in 1862) cu care graviteaza in jurul unui centru. Distanta fata de Pamant este de 8,6 ani-lumina. Mult mai masiva si mai stralucitoare decat Soarele (de 23 de ori), este cea mai apropiata stea reusind astfel sa eclipseze si sa domine supergigantele precum Mirzam (7600 sori), Adhara (9000 de sori), Aludra (55000 sori) alaturi de care formeaza constelatia Cainele mare, si chiar pe Rigel, Belatrix si Betelgeuse (din constelatia Orion).

Venerata si admirata, aceasta stea a fost dintotdeauna incarcata de mistere, de felurite semnificatii, a fost considerata centrul galaxiei. Stralucirea sa deosebita i-a atras numele de tripla-stea, iar pentru Egiptul antic rasaritul ei marca inceputul unui nou an. Pentru romani era importanta ca punct de orientare in navigatie.

Sirius este mentionata si in Iliada lui Homer:

“Sirius se ridica tarziu pe cerul intunec

Regina printre stelele noptilor de vara,

Numita Caine al lui Orion, stralucitoarea

E semn nefast ce-aduce febra-ncinsa

Adaos pentru suferinta omenirii.”

Cainele Mare este unul dintre cei doi caini de vanatoare ai lui Orion. Aceste doua constelatii au atras dintotdeauna atentia si fascinatia oamenilor si au capatat insemnatate considerabila in vechile credinte. In Egiptul antic Sirius era identificata cu zeita Isis (sotia lui Osiris) si semnifica natura fertila pentru simplul fapt ca revarsarea Nilului se producea la aparitia acestei stele. In alte perioade a fost considerata locuinta zeilor, paradisul, o reprezentare a zeului Osiris ori a lui Anubis, cu chip de sacal (foarte asemanator cainelui), cel care conducea sufletele mortilor in taramul “de dincolo”. Asa se explica si denumirea de “caine” preluata de alte popoare, dar si modul de constructie si directionare a unor coridoare ce legau camerele mortuare cu exteriorul piramidelor in asa fel incat sa se deschida spre aceast astru in anumite perioade ale anului. Iar fascinanta constelatie Orion a fost luata ca model pentru amplasarea piramidelor pe platoul de la Ghizeh deoarece exista credinta ca este bine ca pamantenii sa urmeze organizarea corpurilor ceresti – locuintele zeilor – pentru a beneficia de bunavointa divinitatilor.

In astrologie, stralucitoarei Sirius i se atribuie influente asemanatoare planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter. In general, influentele sunt benefice. Atunci cand este conjncta cu Soarele, cu Ascendentul sau MC, si nu primeste aspecte negative, Sirius indica sansa ca eforturile personale sa aibe repercursiuni asupra colectivitatii, sa aduca succes, renume, bogatie, generozitate, credinta, protectie. Energia sa da sansa ca faptele mici sa fie considerate gesturi eroice; aduce popularitate si conjuncturi favorabile unei ascensiuni rapide. Daca exista aspectari negative induce orgoliu, ambitie exagerata, impetuozitate, si predispune la actiuni violente, incendii, pericolul de a fi muscat de caini. Individul poate fi sacrificat pentru un ideal sau pentru binele comunitatii.