Saturn, Marele malefic sau Marele profesor, este planeta care impune cu severitate maturizare, intelepciune, respectarea regulilor, responsabilizare, onestitate, pragmatism si putere de concentrare, planificare, organizare, prudenta, discernamant, rabdare, autodisciplina, autocontrol. Toate aceste calitati necesare evolutiei noastre se dobandesc prin experientele de viata si prin stradania noastra de a depasi obstacolele.

Tranzitele lui Saturn prin fiecare zodie dureaza aproximativ doi ani si jumatate; in semnul Balantei a intrat in 2010, iar acum, cand incepe ultima retrogradare a planetei in aceasta zodie, se afla la gradul 29.

Saturn in Balanta este mai putin sever, lectiile sale de viata sunt mai “dulci”, dar insista cu rabdare asupra punctelor noastre slabe, asupra problemelor nerezolvate punand accentul pe relatii, de orice natura ar fi ele. Acolo unde nu exista armonie, echitate, responsabilitate si seriozitate, apare criza si destructurarea ori reconfigurarea; planeta nu paraseste sectorul fara ca lucrurile sa fie puse pe fagasul normal, indiferent de pierderi ori suferinte. Retrogradarea, revenirea peste aceleasi grade, aduce ultimele corecturi necesare; deci, anumite evenimente si probleme din perioada 22 octombrie 2011- 7 februarie 2012, care au ramas nefinalizate, trebuiesc iarasi reanalizate, reconsiderate, rezolvate complet.

Asadar, intre 7 februarie si 25 iunie 2012, Saturn va executa o miscare aparent retrograda, intorcandu-se la gradul 22 Balanta, pentru ca apoi sa refaca traseul, si in toamna, sa intre in zodia urmatoare, a Scorpionului.

Saturn in tranzit influenteaza pentru fiecare dintre noi un anumit sector al vietii, ajutandu-ne sa alegem lucrurile importante, sa corectam greselile sau atitudinile nepotrivite, sa reflectam cu seriozitate la ceea ce este esential si sa construim cu rabdare si responsabilitate ceea ce este necesar in domeniul respectiv: familie, profesie, relatii etc.

Influenta planetei este cu atat mai mare cu cat sectorul tranzitat este mai important; daca trece prin casa I ori peste Soarele natal, peste Mijlocul Cerului sau peste un punct important al astrogramei personale, este foarte sigur ca evenimentele nu vor trece neobservate.

Previziunile pentru fiecare zodie, in perioada 7 februarie-25 iunie 2012 sunt la modul general, pentru ca harta fiecaruia este unica si are particularitatile sale. Totusi:

Pentru Berbec si Ascendent Berbec Saturn actioneaza chiar in casa relatiilor si acesti nativi ar trebui sa se astepte la o resuscitare a problemelor de parteneriat. Contractele si acordurile, logodnele, casatoriile, colaborarile, procesele, divorturile si orice asociere care are puncte slabe, care sunt inechitabile, lipsite de seriozitate ori de temei legal sunt puse acum in discutie, sunt contestate ori necesita reanalizare si reformulare. Berbecii isi vor tria relatiile; vor trebui sa renunta la contactele cu persoanele care le mananca timpul sau le macina nervii, sa fie mai exigenti si mai severi cand aleg cu cine sa se asocieze, altfel vor suporta consecinte neplacute. Lectia de viata a lui Saturn: sa se implice in relatii si colaborari serioase in care sa dea dovada de mai multa diplomatie, discretie si rabdare.

Pentru Taur si Ascendent in Taur se resusciteaza deficientele din sfera relatiilor de munca si pot sa apara multe incercari sau griji cu privire la responsabilitatile de tot felul carora au trebuit sa le faca fata in ultima perioada. Cei care nu au luat in serios munca si angajamentele – de acasa ori de la serviciu – vor trebui acum sa suporte anumite consecinte (admonestari, penalizari etc.). Alte persoane pot avea probleme de sanatate si vor trebui sa urmeze tratamete pentru combaterea unor boli acute ce pot surveni in aceasta perioada; Saturn in Balanta afecteaza in special rinichii si glandele asociate, insa e raspunzator si de raceli, reumatisme, probleme ale tesutului osos. Lectia de viata a lui Saturn: sa-si infraneze tendintele critice, starile de ingrijorare si crispare, eforturile exagerate si sa-si protejeze sanatatea.

Pentru Gemeni si Ascendent Gemeni se reiau problemele aparute in raporturile de iubire sau de prietenie, in relatiile cu copiii si cu educatia acestora. Se poate pune problema moralitatii legata de pasiunile amoroase si de alte placeri, jocuri, speculatii, creativitate. Cei care au inteles sa respecte regulile ori legile morale si sociale vor fi scutiti de neplaceri; cei care au gresit primesc acum o ultima lectie de viata in privinta acestor relatii. In unele cazuri, se poate pune problema de a suporta consecintele unor relatii cu persoane nepotrivite, nedemne sau nepasatoare cu care au legat prietenie ori au raporturi de dependenta educationala. Oricum, sfarsitul perioade dificile va aduce mai multa incredere in sine, mai bune raporturi cu ceilalti. Lectia de viata a lui Saturn: maturizare afectiva, autoanaliza lucida, mai multa responsabilizare in relatiile cu persoanele dragi.

Pentru Rac si Ascendent Rac, acolo unde este cazul, se vor relua vechi probleme de casatorie, de familie, de traditie, de casa natala, de mosteniri. Raporturile cu membrii familiei pot fi precare si acum urmeaza o perioada de conflicte si contradictii; realitatea trebuie dezvaluita, recunoscuta, analizata si corectata prin decizii mature si responsabile. Cei care nu isi respecta datoria fata de familie, nu isi indeplinesc indatoririle de protectori, vor primi lectii de viata mai aspre. Pentru unele persoane poate fi o reintoarcere dureroasa la amintirile trecutului. Lectia de viata a lui Saturn: sa nu-si reprime sentimentele, sa acorde mai multa importanta familiei si sigurantei afective.

Pentru Leu si Ascendent Leu contactele cu cei apropiati, comunicarea si schimburile de idei, informatii, sustinere reciproca pot fi iarasi tulburate de conflicte mai vechi inca nerezolvate; recunoasterea problemelor este un prim pas, iar apoi urmeaza comunicarea sincera si atitudinea corecta. Pentru unele persoane se reintorc problemele cu invatatura, studiul, instruirea si perfectionarea, confruntandu-se cu neplaceri cauzate de neglijarea acestui aspect foarte important de viata. Mai sunt de luat in seama si dificultatile, neplaceri, obstacole, intarzieri, amanari care pot sa apara in timpul unor calatorii, drumuri scurte. Lectia de viata a lui Saturn: perfectionarea abilitatilor practice si teoretice; cultivarea simtului moral.

Pentru Fecioara si Ascendent Fecioara se ivesc probleme cu disponibilitatea financiara si operatiunile economice, cu modul de a exploata resursele materiale proprii, cu capacitatea de a castiga banii si de a-i cheltui eficient. Saturn aduce dificultati acolo unde nu exista o viziune practica adecvata, dar si in cazul in care exista o prea mare posesivitate, avaritie, actiuni ilegale, egoism. Unele persoane isi vor da seama ca nu au stiut sa ia cele mai bune decizii, ca au neglijat folosirea celor mai bune mijloace pentru castigarea bunurilor materiale, iar acum se vor vedea nevoite sa faca schimbarile adecvate. Lectia de viata a lui Saturn: sa-si infraneze gelozia ori lacomia, sa gadeasca strategii de afaceri pe termen lung si in conditii de legalitate.

Pentru Balanta si Ascendent Balanta este o perioada dificila daca nu au reusit sa se maturizeze, sa obtina autocontrol si echilibrul adecvat in comportamentul lor. Pot aparea acum situatii neplacute, repercursiuni ale unor atitudini nepotrivite, incorecte sau a lipsei de rabdare, seriozitate, prudenta, stapanire de sine. Se va impune necesitatea de a se analiza cauzele problemelor cu care se confrunta pentru a putea face schimbarile necesare. Lectia de viata a lui Saturn: sa fie mai generosi, mai increzatori in sine, mai organizati si mai rabdatori; sa aiba mai multa obiectivitate si sa nu judece oamenii dupa aparente.

Pentru Scorpion si Ascendent Scorpion va fi destul de dificil de gestionat anumite crize, obsesii, depresii, frustrarisi inhibitii. Aici este accentuata latura karmica a evenimentelor si anumite intamplari au cauze foarte adanci, intelesuri misterioase. Scorpionii pot simti nevoia de izolare si interiorizare. Starea psihica inconfortabila are cauze nedeslusite; mai pot sa apara, sa revina boli ciudate, afectiuni cronice. Lectia de viata a lui Saturn: sa-si depaseasca starile de inhibite si temerile nefondate, sa se orienteze spre obiective practice si sa se deschida mai mult fata de cei din jur.

Pentru Sagetator si Ascendent  Sagetator, Saturn pe casa a XI-a va obliga la renuntarea, ruperea unor relatii superficiale, la redefinirea pozitiei sociale. Evenimente neplacute vor aduce in atentia lor greseli pe care le-au facut atunci cand si-au propus anumite scopuri neoneste ori nerealiste, cand s-au asociat cu persoane nepotrivite. Imaginea lor poate avea de suferit pentru ca vor trebui sa schimbe orientarea si planurile de viitor, sa fie mai prevazatori si intelepti, mai seriosi, mai practici, mai perseverenti in ceea ce isi propun si mai exigenti in alegerea prietenilor, asociatilor, colaboratorilor. Lectia de viata a lui Saturn: evitarea relatiilor superficiale, urmarirea unor obiective realiste; sa tina cont de sfaturile sau indrumarea unor persoane care au multa experienta.

Pentru Capricorn si Ascendent Capricorn domeniul profesional, al carierei si renumelui poate fi incercat de evenimente si dificultati care vor atrage atentia asupra punctelor deficitare. Incorectitudinea, neseriozitatea, nerabdarea, lipsa de diplomatie sau de modestie, lipsa de organizare, ambitia exagerata pot atrage acum consecinte neplacute: pierderea reputatiei, esuarea unor proiecte, deteriorarea imaginii publice. Cariera si planurile ambitioase sunt puse in fata unor dificultati carora trebuie sa le poata face fata  (doar sunt Capricorni!). Lectia de viata a lui Saturn: sa fie mai flexibili, mai toleranti, mai iubitori, mai putin autoritari si cat se poate de corecti in tot ce fac; sa nu-si impuna standarde prea inalte.

Pentru Varsator si Ascendent Varsator Saturn poate determina reconsiderarea conceptiilor, ideilor filozofice sau religioase, luarea unei pozitii corecte in raport cu tot ceea ce tine de spiritualitate. Pot iesi la iveala deficiente in achizitiile teoretice, probleme cauzate de nefinalizarea studiilor. Se va impune mai mult discernamant si seriozitate, rabdare, depasirea unor obstacole, ambitie si o buna organizare pentru reusita unor studii, cercetari, lucrari stiintifice. Mai sunt posibile dificultati in relatiile cu strainatatea, in calatoriile lungi, in obtinerea unei diplome in invatamantul superior. Lectia de viata a lui Saturn: mai multa toleranta fata de convingerile altora, mai multa discilina, pragmatism si tenacitate in abordarile intelectuale, stiintifice, de cercetare sau educative.

Pentru Pesti si Ascendent Pesti restructurarile