Saturn era cunoscut in astrologia clasica drept “Marele Malefic”, planeta care pune obstacole, a duce greutati, pierderi, raceala si singuratate, limitari si pedepse. In astrologia moderna se aduce o echilibrare a trasaturilor negative prin evidentierea rolului sau constructiv, educativ, corectiv si de aceea i se mai spune Marele Profesor, Justitiarul ori Stapanul Timpului.

Planeta Saturn ocupa un loc important in astrograma natala si indica intradevar sfera in care vom intampina conflicte, constrangeri, intarzieri, experiente grele, responsabilitati impovaratoare si unde va fi necesar sa depunem eforturi concentrate, sa actionam cu seriozitate, discernamant, corectitudine si autocontrol, in scopul acumularii experientei si intelepciunii dar si obtinerii unor realizari durabile.

Tranzitele lui Saturn prin fiecare zodie dureaza aproximativ doi ani si jumatate   influenteaza pentru fiecare dintre noi un anumit sector al vietii, ajutandu-ne sa alegem lucrurile importante, sa corectam greselile sau atitudinile nepotrivite, sa reflectam cu seriozitate la ceea ce este esential si sa construim cu rabdare si responsabilitate ceea ce este necesar in domeniul respectiv: familie, profesie, relatii etc.

Influenta planetei este cu atat mai mare cu cat sectorul tranzitat este mai important; daca trece prin casa I ori peste Soarele natal, peste Mijlocul Cerului sau peste un punct important al astrogramei personale, ca de pilda o aglomerare de planete, este foarte sigur ca evenimentele vor avea un impact foarte puternic asupra persoanei respective.

In perioada 2012-2015 Saturn in Scorpion va avea un efect mai puternic asupra persoanelor native in Scorpion, Varsator, Taur si Leu, apoi asupra celor care au ascendentul in aceste semne si, intr-un fel aparte, asupra celor care au in astrograma natala aceasta pozitie planetara.

Saturn a patruns in Scorpion pe 8 octombrie 2012; nu a mai vizitat acesta zodie de 27 de ani si, pentru generatia anilor 1982-1985 va reprezenta o prima revenire in accelas punct.

Revenirea lui Saturn inseamna conjunctia sa cu pozitia din tema natala si se produce, pentru fiecare individ, in jurul varstei de 29 de ani. Aceasta este una dintre cele mai importante perioade ale vietii. Persoana devine mai receptiva fata de evenimentele in care este implicata, este constransa ori determinata sa faca un “bilant” al vietii sale, o confruntare intre proiecte si realizari, o analiza lucida a idealurilor si a sanselor de reusita. Cele mai multe persoane incearca o stare de neliniste, simt un gol, simt presiunea timpului ori au senzatia ca libertatea lor de actiune e tot mai limitata, ca merg intr-o directie pe care nu si-o mai doresc, sau alaturi de persoane pe care nu le mai iubesc. Depresii, melancolie, neimpliniri, anxietate si disperare, toate acestea se petrec lent, derutant si exasperant. Dar in final, dupa trecerea lui Saturn, individul devine mai intelept, mai sigur pe el, maturizat emotional, mai pregatit pentru viitor. La 30 de ani se poate spune ca este inceputul unei vieti noi – un alt ciclu de 29 de ani – pentru ca existenta se continua la un nivel superior.

Ceea ce se petrece la aceasta varsta este o consecinta a evenimentelor traite in urma cu, aproximativ, sapte ani si jumatate, cand Saturn, in tranzit, era in cuadratura cu pozitia lui natala, adica la aproximativ 22 de ani, atunci cand individul este obligat sa faca optiuni, sa-si precizeze scopuri si idealuri de viata – studii, munca, relatii, prieteni, familie etc. Pentru cei care se inscriu pe o triectorie corecta, se angajeaza serios si responsabil, cu eforturi sustinute, Saturn  aduce, la momentul potrivit, recompense – succes, recunoastere – confirmari ale maturitatii si evolutiei lor. Nu pentru toata lumea intoarcerea lui Saturn aduce crize si momente dramatice. Insa, realizari personale, “pe toate planurile”, sunt greu de obtinut. La 29 – 30 de ani, aproape orice persoana se confrunta  cu o realitate diferita de idealurile din tinerete. Este aproape de neevitat o reevaluare a principiilor de viata, o redefinire a “succesului”, poate chiar e necesara o schimbare majora in privinta profesiei, familiei etc. Daca nu s-a pastrat un echilibru intre elementele ce alcatuiesc viata unei persoane, se creeaza un “gol”, iar revenirea lui Saturn induce sentimente de neimplinire sau de vinovatie. Individul are senzatia ca timpul este necrutator cu el, idealurile tot mai indepartate, obstacolele greu de invins. Schimbarile bruste, deciziile pripite si nechibzuite ori fuga de realitate nu sunt acceptate. E nevoie de o evaluare corecta a situatiei, de prudenta, moderatie, strategie si… rabdare. Cristalizarea se produce in timp. A renunta la lucruri neimportante si a intelege ce este esential pentru viata noastra, inseamna a face iarasi o alegere, de data aceasta cu mai mult discernamant, mai multa implicare si determinare..

Planeta incercarilor de viata ne conduce pe o cale anevoioasa pentru a ne dezvolta psihologic, a ne castiga echilibrul, siguranta de sine, puterea, bogatia spirituala.