Anul Nou chinezesc incepe in 2013 odata cu Luna Noua din 10 februarie si va sta sub semnul Sarpelui-de-apa pana in 30 ianuarie 2014. Este o revenire dupa 60 de ani, deoarece la fiecare 12 ani se schimba elementul dominant: in 1953 – apa; in 1965 – lemn; in 1977 – foc; in 1989 – pamant; in 2001- metal.

Sarpele este un simbol oriental incarcat de caracteristicile specifice acestei fiinte cu sange rece: inteligenta, siretenie, intelepciune, fascinatie, mister.

In astrologia europeana, Sarpele are ca echivalent zodia Taur pentru ca regasim o serie de insusiri comune.

Prudent si rabdator, tenace, gandeste profund inainte de a lua o decizie, isi alege momentul si metodele cele mai eficiente pentru a actiona. Ii place sa lucreze singur, in propriul sau ritm si stil foarte personal, cu momente de maxim efort si concentrare pentru ca apoi sa isi rezerve lungi perioade de leneveala. Cei care incerca sa ii zadarnicesca planurile, sa-l insele ori sa-l manipuleze trebuie sa se teama de razbunarea Sarpelui care rareori va reactiona deschis si, de cele mai multe ori, va planui in umbra lovitura de gratie. Este un dusman de temut pentru ca nu uita si nu iarta pe cai care i-au facut rau.

Singuratic, serios, timid, politicos, tacut si diplomat, uneori egoist si dur, Sarpele are o personalitate enigmatica, emana un magnetism aparte si uneori este de o frumusete tulburatoare, iar atunci cand doreste, cucereste usor pe cei din jur cu replicile inteligente si pline de umor, etaland cunostinte vaste, idei filozofice, observatii interesante si gusturi rafinate.

Intuitiv si lucid, mereu nemultmit, intelept, rabdator, petrece mult timp studiind si analizand in profunzime orice probleme, cercetand calea cea mai buna catre scopul urmarit, iar atunci cand actioneaza este foarte eficient. Este lunecos, are mult tact stiind sa evite obstacolele ori situatiile neplacute, sa se strecoare cu abilitate printre dusmani ori pericole, avand grija sa nu piarda niciodata din vedere propriul interes. Desi e prietenos cu toata lumea si stie sa atraga atentia asupra sa, Sarpele este foarte selectiv in relatii pastrand mereu o anumita distanta si raceala; putini sunt aceia care ajung sa il cunosca indeaproape si sa le fie prieteni si confidenti. Familia este importanta pentru el, are grija pentru pastrarea bunelor relatii si se implica mult in planificare si organizarea vietii in comun.

Sarpele reuseste in orice situatie sa isi pastreze autocontrolul, detesta manipularea, santajul, presiunea si actioneaza cu viclenie pentru a iesi din situatiile neplacute. Daca isi pierde mult increderea in viata, daca nu gaseste scopuri importante care sa-i suscite interesul si sa-i stimuleze actiunile, el se poate dezechilibra foarte mult pe plan psihic si poate sa decada atat de mult incat nu mai este posibila revenirea.

Sarpele-de-apa este mult mai sensibil la influentele mediului inconjurator, foarte receptiv la amanunte, nuante si informatii subtile, mai profund in gandire, mult mai introspectiv si mai intuitiv, clarvazator uneori. Mai rezervat, reflexiv, emotiv si temator, comunica mai putin, are suflet bun si de multe ori este neinteles chiar de catre cei apropiati; de fapt, nimeni nu-l cunoaste cu adevarat, pentru ca se dezvaluie partial si pastreaza multe enigme. Pentru a-si atinge scopurile actioneaza in secret, tese comploturi, calculeaza sanse, analizeaza situatiile, imagineaza strategii, sondeaza profunzimile inconstientului. Poate fi uneori nehotarat, iar in fata unei dure realitati se va retrage in visare si inactivitate evitand responsabilitatile.

Cei nascuti in zodia Sarpelui iubesc viata si cauta partea placuta a existentei, confortul si relaxarea. Intuitivi, acesti nativi se orienteaza spre a dobandi siguranta materiala pentru a putea trai la standarde ridicate. De obicei au multa curiozitate si dorinta de cunoastere sunt studiosi, atrasi de domeniile abstracte si se dedica unei munci intelectuale; sunt competenti in profesii ca cele de scriitor, profesor, psiholog, astrolog.

Nativii Sarpe au compatibilitate maxima cu cei din zodiile: Cocos, Sarpe, Bivol, Dragon. Pentru Sarpe, cele mai bune momente ale zilei sunt intre orele 9-11 a.m.