O stire falsa care circula pe net atrage atentia asupra unui eveniment care ar trebui sa se produca in preajma datei de 27 august 2012, si anume o maxima apropiere a planetei Marte fata de Pamant.

Acest lucru s-a petrecut intr-adevar in 2003, insa nici atunci fenomenul nu a fost atat de spectaculos cum aflam din materialul prezentat care spune ca planeta Marte poate avea o “dimensiune ca o Luna Plina”! Probabil ca persoana care a tradus textul ori nu are cunostinte de astronomie, ori nu intelege bine limba din care a facut traducerea.

Planeta Marte se apropie mai mult de Pamant si realizeaza o aliniere cu Terra si cu Soarele odata la doi ani, insa distanta este foarte variabila. In asemenea situatii Marte este perceput – de pe Pamant – in opozitie cu Soarele, ceea ce ii sporeste stralucirea (asa cum partea vizibila a Lunii este periodic luminata in intregime si spunem ca avem Luna Plina). Alinierea Marte-Pamant-Soare s-a produs ultima oara in 3 martie 2012 si se va repeta in 8 aprilie 2014.

Anul acesta putem in continuare sa observam, chiar cu ochil liber, Planeta Rosie in directia vestica, dupa apusul Soarelui. Sclipirile ei rosietice ne ajuta sa o deosebim de alti astrii ceresti; daca totusi nu reusim, mai ales in zonele orasenesti puternic luminate, o localizam usor in serile de 21 si 22 august cand Luna se va afla in apropiere.