Wolfgang Amadeus Mozart a fost unul dintre cei mai prodigiosi si talentati creatori in domeniul muzicii clasice. S-a nascut la 27 ianuarie 1756, la Salzburg. Copil precoce si genial, si-a atras faima printre contemporani si a lasat in urma sa o stralucire mereu vie.

Nativ Varsator cu ascendentul in Fecioara este o configuratie astrala ce confera  independenta, intelepciune intuitiva, claritate de spirit, gandire logica, dorinta de perfectionare si progres. Pozitia Soarelui (casa a V-a) defineste o natura superioara, plina de armonie si spontaneitate, entuziasta, inventiva, creativa, aspirand catre intelegere superioara, puritate, spiritualitate, idealism si universalitate. Spiritul avangardist si original specific semnului Varsator se poate observa la Mozart in varietatea creatiei sale muzicale.

In harta natala a compozitorului Soarele natal se afla in conjunctie cu Mercur (guvernator al Ascendentului si al Mijlocului Cerului), iar Saturn (al doilea guvernator al Varsatorului) in aceeasi casa a V-a (creativitate, libera exprimare). De aici insusirile native precum  precocitatea si maturitatea unei gandiri profunde, organizate si concentrate, de inalta calitate, puterea de analiza si autocontrol. Casa a V-a este centrul de greutate al astrogramei aratand cu certitudine orientarea sa catre zona de distractie si relaxare, spre o lume a placerii, a sarbatorilor, a jocurilor si a creatiei artistice. Soarele, Mercur si Saturn realizeaza trigoane cu Mijlocul cerului indicand interesul pentru satisfactia muncii, constientizarea posibilitatilor sale de stralucire si de reusita sociala prin efort sustinut, prin activitati intelectuale si artistice bine structurate.

Pozitia Lunii (conjuncta cu Pluton) in Sagetator dezvaluie un spirit avantat condus de impulsuri profunde, o persoana cu intuitie deosebita.

Venus in Varsator tradeaza o inima pura, bunatate, umanism, sensibilitate spiritualizata, principii inalte si capacitatea de a vedea partea frumosa a existentei; pozitia sa in casa a VI-a arata activitati artistice cotidiene, placerea de a munci si conditiile agreabile in care isi desfasura activitatea, succesul in domeniul artei, esteticii.

Marte in Rac si casa a X-a arata multa ambitie, o imaginatie bogata si o concentrare a energiei creatoare pentru obtinerea succesului social si castigarea unui statut inalt sau unui renume, despre nevoia de incredere a celor din jur, dar si o serie de dificultati in cariera, lupta cu rivali puternici.

Uranus, guvernator al Soarelui, aflat in Pesti, in casa a V-a (a armoniei) si in careu cu Luna (Sagetator, casa a IV-a) atrage atentia asupra unei imaginatii neobisnuite, a unui posibil talent iesit din comun; denota inspiratia muzicala si pune in evidenta un suflet pasionat, cutezator, idealist, nelinistit cu un echilibru emotional fragil. Uranus in Pesti induce nerespectarea traditiilor crestine, impinge spre o noua atitudine fata de religie. Pe de alta parte, dorinta de progres, spiritul de dreptate si egalitate poate explica gestul lui Mozart care a incalcat regula impusa de Papa si anume, ca acea missa care se canta in fiecare an, de Pasti, la Vatican sa ramana secreta; tanarul muzician – facand un act de revolta – a memorat-o, a transcris-o si a publicat-o pe propria cheltuiala, distribuind-o oricarui doritor.

Un careu in ,,T” intre Ascendent, Luna-Pluton (varfuri) si Uranus, cu scurgere in casa a IV-a este generatorul unui caracter perceptiv, introvertit, cu impulsuri profunde, o concentrare de forte interioare ce se transforma brusc; mai indica, alaturi de Marte in Rac, o copilarie austera si insolita, o perpetua instablitate a situatiei familiale si a caminului.

Kiron in Capricorn imprima ambitie, dorinta de ascensiune sociala prin munca organizata, responsabila si serioasa, necesitatea de a realiza lucruri durabile. Ceres in Balanta adauga inteligenta, simtul justitiei, rafinament si gust artistic. Vesta in Fecioara faciliteaza etalarea competentei, virtuozitatii si indemanarii, iar Pallas in Balanta da aptitudini deosebite pentru meseriile intelectuale si pentru arta.

Casa a II-a in Balanta, locuita de de Jupiter, Ceres, Pallas si Pas Fortuna, este casa muncii, iar prezenta acestor planete confirma atat calitatile artistice si aprecierea societatii, cat si castigurile si darurile bogate cu care era rasplatit cu ocazia concertelor sale.

Alaturi de aceste cateva repere se remarca prezenta lui Neptun in Leu si casa a XI-a, in sextil cu Mijlocul Cerului dar in opozitie cu triada Soare-Mercur-Saturn; suflet nobil si sensibil, inspirat, visator si foarte idealist este deseori dezamagit, iar uneori cade victima intrigilor (Marte in casa a X-a); se stie ca Salieri a facut tot posibilul pentru a pune in umbra talentul elevului sau.

Dorinta interioara si foarte profunda a marelui muzician era de a transcede limitele omenesti, de a rupe legatura cu lumea fizica si de a ajunge la sursa misterioasa a inspiratiei. A dorit sa-si puna talentul in slujba umanitatii dar viata lui a depins de capriciile societatii si de generozitatea protectorilor sai.