Planeta Marte simbolizeaza intr-o astrograma punctul de forta si energie vitala, impulsul de a actiona, instinctele primare, dorinta de afirmare, puterea de lupta, curajul. Este de natura focului si induce pasiune, expansivitate, uneori exces de orgoliu, agresivitate, riscuri.

Fecioara este un semn de Pamant, feminin care se caracterizeaza prin realism, discernamant, analiza sistematica, idei practice, prudenta si modestie, calitati total opuse cu cele ale planetei Marte. De aceea Marte in Fecioara este nevoit sa se disciplineze, sa se perfectioneze, sa se organizeze cu rabdare, sa actioneze logic si sa-si canalizeze energia spre obiective practice. Este mai putin inflacarat, mai putin demonstrativ, insa amplifica nelinistea, critica si nemultumirea specifice Fecioarei.

Pe 23 ianuarie 2012, Marte incepe un tranzit retrograd de la gradul 23 si 6’ pana la gradul 3 si 41’ al Fecioarei, in data de 13 aprilie. El revine astfel pe drumul parcurs in perioada 18 noiembrie 2011 – 23 ianuarie 2012 pentru a scoate in evidenta anumite probleme nerezolvate, actiuni incorecte, aspecte si evenimente ce trebuiesc analizate. In perioadele de retrogradare ale lui Marte trebuie sa reevaluam situatiile, sa gasim greselile si cauzele unor esecuri pentru ca apoi sa luam masurile si deciiziile corecte pentru actiunile noastre. Reluarea miscarii directe, intre 14 aprilie si 3 iulie 2012, va insemna o mai buna mobilizare, metode eficiente, dorinta de perfectionare, planuri concrete, un control mai bun asupra actiunilor.

In functie de casele in care se afla semnul Fecioarei pentru fiecare persoana, o serie de evenimente pot interveni in viata noastra, asfel ca:

Pentru cei cu Ascendentul in Berbec, Marte va actiona in casa a VI-a ridicand probleme ce tin de munca si responsabilitatile de fiecare zi sau legate de sanatate. Sunt de asteptat unele semnale din partea organismului, crize si boli acute, infectii ori taieturi, disfunctii digestive. Relatiile cu subalternii ori colegii de la locul de munca se pot deteriora, iar pentru unele persoane vor aparea noi responsabilitati in relatiile cu cei din jur, cu rudele sau animalele mici de casa.

Pentru cei cu Ascendentul in Taur evenimentele au legatura cu placerile, pasiunile amoroase, distractiile, petrecerea timpului liber, sportul, educatia, creativitatea, speculatiile financiare, copiii. In toate aceste aspecte de viata, in perioada de retrogradare a planetei Marte, pot sa intervina certuri, rupturi, conflicte, esecuri, accidente, pierderi, dezamagiri.

Pentru cei cu Ascendentul in Gemeni, reactiile nefavorabile pot sa apara pe casa a IV-a, in toate aspectele ce tin de casa, familie, parinti, traditie. Situatiile imobiliare sau legate de mosteniri vor necesita multa energie si implicare pentru a fi rezolvate. Raporturile de familie, amintirile, legaturile cu locul natal vor rascoli linistea si viata acestor nativi.

Pentru cei cu Ascendentul in Rac se vor produce o serie de evenimente legate de persoane apropriate: frati, surori, veri, colegi, de raporturile stabilite prin corespondenta, telefon sau intalniri. Activitatile intelectuale, invatarea, exprimarea si transmiterea ideilor, contactele cu cei din jur pot fi problematice scotand in evidenta atitudini si actiuni gresite din trecut, care trebuiesc analizate, schimbate, remediate, imbunatatite.

Pentru cei cu Ascendentul in Leu, se vor ivi dificultati legate de rezultatele financiare ale muncii directe, greseli in operatiunile financiare sau in administrarea bugetului propriu facute in ultimele luni, o atitudine gresita fata de resursele materiale. Acum se pot simti consecintele unei casatorii facute din interes si ale unei atitudini necorespunzatoare fata de resursele materiale, neexploatarea eficienta a talentelor si capacitatilor lor.

Pentru cei cu Ascendentul in Fecioara, Marte se afla in casa I scotand in evidenta unele defecte, comportamentele inadecvate, consecintele unor atitudini nepotrivite fata de cei din jur. Pot adopta o atitudine foarte critica fata de ceilalti dar si fata de ei insisi cautand sa schimbe multe lucruri de care sunt nemultumiti; vor dori sa-si aranjeze altfel viata, legaturile afective, relatiile cu copiii, timpul liber. Mai ales in perioada martie- aprilie, cand Mercur este si el retrograd in Pesti, se vor confrunta cu angoase si crize de personalitate, ruperea unor relatii.

Pentru cei cu Ascendentul in Balanta, evenimentele pot pune la incercare sensibilitatea fizica si psihica, pot aduce obstacole, incercari, dusmani secreti, boli cronice, esecuri sau caderi din rangul social. Vor simti ca nu pot actiona si trebuie sa se retraga pentru a analiza intreaga situatie, pentru a planui in secret actiuni mai eficiente; vor trebui sa accepte schimbarile aparute in viata de familie.

Pentru cei cu Ascendentul in Scorpion se pune problema reevaluarii unor relatii sociale, reanalizarea unor proiecte de anvergura. Se vor detecta probleme si deficiente in colaborarile de pana acum si multe aranjamente vor cadea, vor aparea schimbari in cercul de prieteni si cunostinte pe care il frecventau. Popularitatea lor poate sa cunoasca suisuri si coborasuri insa, pe total, aspectele sunt mai favorabile decat pentru alti nativi.

Pentru cei cu Ascendentul in Sagetator domeniul vietii socio- profesionale va fi supus unor presiuni, incercari si conflicte. Unii nu vor suporta autoritatea sefilor si vor dori sa faca unele schimbari, sa caute alt loc de munca. Se vor evidentia greseli de conduita profesionala, actiuni necorespunzatoare, teluri nerealiste, astfel ca se vor vedea nevoiti sa analizeze cauzele unor esecuri sau redirectionarea energieiilor creatoare. Norocul le poate surade in martie pentru gasirea unui loc de munca foarte bun.

Pentru cei cu Ascendentul in Capricorn problemele sunt legate de calatoriile in strainatate, expansiunea spirituala, elevarea culturala. Va fi nevoie sa se refaca unele planuri legate de studiile inalte, de cercetarile stiintifice, explorari in tinuturi indepartate sau acceptarea unor concepte teoretice. Se poate renunta la anumite studii in favoarea altora mai potrivite cu aptitudinile si ambitiile fiecaruia. Unele idei, conceptii, teorii sau dogme se pot dovedi false, inadecvate, ori pot fi denigrate si combatute virulent.

Pentru cei cu Ascendentul in Varsator tranzitul planetei Marte prin casa a VIII-a poate genera schimbari profunde in plan psihologic, crize legate de sexualitate, transformare, moarte, probleme in domeniul banilor, afacerilor, administrarii unui avut, asigurarii sau mostenirii unor bunuri. Pot aparea obstacole de tot felul care sa schimbe cursul vietii: pierderi, distrugeri, accidente. Analiza rabdatoare a situatiilor este necesara pe tot parcursul acestui tranzit.

Pentru cei cu Ascendentul in Pesti evenimentele au legatura cu relatiile inerpersonale: contracte, acorduri, legaturi, logodne, casatorii, divorturi, asocieri, colaborari, concurenta, dusmani, procese. Toate aceste relatii pot intra in impas, in imposibilitatea de a fi continuate; se va dovedi ca au fost nepotrivite, ca s-a actionat gresit si trebuiesc inlocuite, refacute, adaptate noilor cerinte. Reformularea unor contracte si orice fel de intelegere va fi problematica mai ales in perioada 12 martie- 4 aprilie din cauza lui Mercur retrograd in Pesti.