Renumita soprana de origine greaca, cosiderata de unii drept cea mai mare cantareata de muzica de opera din a doua jumatate a sec. al XX-lea, Maria Callas a cunoscut gloria si adoratia publicului din lumea intrega. Prin remarcabilul sau talent muzical si dramatic, prin realizarile artistice deosebite a dobandit o reputatie legendara fiind supranumita “La Diva”.

Legatura amoroasa pe care a avut-o cu, nu mai putin faimosul armator grec, Aristotele Onassis i-a sporit si mai mult celebritatea.

Maria Callas s-a nascut pe 2 decembrie 1923, la New York, intr-o familie de conditie modesta. A avut o copilarie nefericita, marcata de evenimente neplacute: accident, despartirea de tatal sau, anii de razboi, emigrare in Grecia, neintelegeri cu mama.

Din punct de vedere astrologic se poate spune ca si-a urmat destinul fie intuitiv, fie constransa de evenimente, fie datorita sustinerii pe care a primit-o de la persoanele din jur. Nodul Nord in Fecioara (casa a IX-a) i-a trasat misiunea de a se ridica prin fortele proprii, de a urmari realizarea profesionala prin concentrare, munca, discernamant, organizare, analiza si perfectionare continua, dar si nevoia de a fi in centrul atentiei, de a avea succes. Cea mai mare provocare a fost sa-si invinga tendinta de renuntare, nerabdarea si teama de esec. A avut insa o puternica sustinere de la Chiron in Berbec, de la cele trei planete din Sagetator, Soare, Jupiter si Vesta conjuncte cu Ascendentul, si de la planetele prezente pe casa I, Mercur si Venus.

Semnul Sagetatorului marcheaza puternic personalitatea Mariei Callas inzestrand-o cu energie, carisma, optimism, expansivitate, exuberanta. Comportamentul tipic al Sagetatorului o face voluntara, deschisa, calda, stralucitoare, independenta, cu un spirit curios, nelinistit, un pic inconsecventa, intoleranta si aventuroasa.

Castigarea celebritatii impunea, din pacate, renuntarea la o viata de familie obisnuita. Jupiter aspecteaza benefic Mijlocul Cerului, acorda succes in profesii legate de strainatate si calatoriile lungi. Mijlocul Cerului in Fecioara promite succesul doar prin munca ordonata, prin desavarsirea aptitudinilor, slefuirea talentelor, prin practica si acumulare de experienta, iar cariera acestei dive, considerata de Leonard Bernstein drept “Biblie a muzicii”, se construieste exact asa, pas cu pas.

Casa casatoriei din tema natala se afla in Gemeni, aratand relatii instabile si dubla casatorie. Astfel ca, la aparitia seducatorului Onassis, Maria Callas se indragosteste de el si il paraseste pe Giovanni Battista Menghini, industriasul bogat cu care se casatorise in 1949. Spera ca armatorul grec se va casatori cu ea, insa dezamagirea apare curand.

Iunona in Balanta, casa a X-a, in sextil cu Ascendent, Soare, Jupiter si Vesta inseamna nevoia stringenta de a trai relatii si parteneriate echilibrate, armonioase, care sa ii servesca si sa o sustina din toate punctele de vedere: material, profesional, afectiv si psihologic. Menghini indeplinea toate aceste conditii si totusi a fost “tradat” de Callas care a fost fascinata de averea, faima sau promisiunile lui Onassis.

Aspectele planetare confirma destramarea casniciei prin Mercur (guvernatorul casei casatoriei) in careu cu Uranus si prin prezenta lui Pluton in casa a VII-a (casatoria) in careu cu Iunona.

Mercur in careu cu Luna (guvernatoare a casei ce semnifica iubirea fizica) indica un dezacord intre casatoria legala si dragostea trupeasca. De altfe, Maria Callas a intretinut legaturi amoroase si cu Luchino Visconti, Frranco Zeffirelli, Giuseppe di Steffano.

Acest comportament cu impulsuri necontrolate si abandon in fata placerilor este indus de Lilith in Taur, care mai imprima si senzualitate, gelozie, interes pentru bani, dar si calitati artistice. Aspectul genereaza si probleme de nutritie. Artista a avut intradevar probleme cu greutatea corporala, accentuate de careul dintre Luna si Venus (avea 91 kg reusind apoi, prin dieta, sa scada 56 kg).

Lilith in casa a V-a mai indica dificultati sub aspectul maternitatii. Se spune ca Mariei Callas nu i s-a permis sa pastreze copilul pe care il concepuse cu Onassis si, de aici, prabusirea psihica a devenit ireversibila. Structura psihica a artistei era totusi fragila; avem aceasta informatie, printre altele, si de la guvernatorul casei a VIII-a, Luna, care primeste aspecte stresante de la Mercur, Venus, Uranus. Iar Pluton in Rac ar fi insemnat pentru Maria regenerare prin maternitate. Acelasi Pluton a salvat-o in copilarie, dupa ce a stat in coma 22 de zile, in urma unui accident.

Pasiunea Mariei Callas pentru armatorul grec este puternica si refuzul acestuia de a o lua in casatorie este cu siguranta cauza declinului carierei sale artistice. In 1965 simte ca nu mai poate face fata efortului de a canta pe scena si se retrage. (In acele momente Pluton in tranzit construieste aspecte negative cu Soarele, Ascendentul, Jupiter si Pluton natal. In lipsa unui partener care sa o sustina, cel putin pe planul psihic, entuziasmul dispare, energia interioara intra in declin, stralucirea se stinge.

Pare neverosimil ca o asemenea personalitate sa isi piarda atat de usor forta interioara exact atunci cand era in plina glorie. In afara de indiciile planetare se mai poate observa cum, din punct de vedere numerologic, numarul sau de destin (2) arata clar nevoia de asociere, de uniune si de sustinere pentru pastrarea unui echilibru interior.

Casatoria lui Onassis cu Jakie Kennedy in 1968 este considerata drept “tradare” de catre Maria Callas care nu mai reuseste sa revina la performantele de altadata desi, mai incearca un turneu international in perioada 1973-1974.

Pluton natal in Rac si casa a VII-a a potentat exprimarea calitatilor artistice ale Mariei Callas dar este responsabil de nesiguranta si transformarile vietii de familie, de legaturile pasionale, de dificultatea mentinerii unor relatii.

Se retrage in singuratate in 1974 la Paris si se stinge din viata in septembrie 1977, la varsta de 55 de ani. Circumstantele cam ciudate ale mortii sale au alimentat zvonul unei sinucideri. Din punct de vedere astrologic, se confirma cauza oficiala a decesului: fragilitatea  inimii (Lilith in casa a V-a).