In Astrologie, Luna reprezinta partea instinctuala primitiva a fiintei noastre, personalitatea cu care ne nastem. Din primele luni de viata, copilul manifesta in mod natural nevoile corpului sau, isi exprima caracteristicile lunare, obligandu-si parintii sa devina receptivi si sa-l inteleaga. Numai ca, foarte devreme, educatia va incerca sa reprime impulsurile native. In societatea moderna se pune accentul pe stralucire, adica pe calitatile solare; se cere actiune, indrazneala, competitie, fie ca e vorba de fete sau de baieti. Astfel, calitatile lunare sunt refulate, raman in subconstient.

Daca dorim sa cunoastem personalitatea nativa a copilului nostru, sa-i intelegem reactiile si predispozitiile, e bine de stiut in ce semn zodiacal se afla Luna la nasterea sa.

Copiii cu Luna in Berbec sunt veseli, spontani, neobositi, exploratori, dornici de noutate. Au nevoie de libertate de miscare si activitati in care sa-si consume energia fizica. Se exprima cu dezinvoltura si au un comportament imprevizibil.

Copiii cu Luna in Taur sunt blanzi si linistiti, dependenti de afectiunea celor din jur. Au nevoie de un mediu linistit si stabil, program cu reguli fixe, mancare la timp. Sunt greu de convins sa faca anumite lucruri care nu le plac. Atunci cand isi doresc ceva sunt foarte insistenti.

Copiii cu Luna in Gemeni au o inteligenta vie si sunt dornici de comunicare. Le place agitatia; miscarea, jocurile, surprizele. Natura lor vesela si curioasa are nevoie de o atmosfera mereu noua: plimbari, povesti, activitati variate si cat mai interesante.

Copiii cu Luna in Rac sunt foarte sensibili. Au nevoie de multa protectie, afectiune, liniste; devin foarte atasati de mama. Sunt foarte imaginativi, inclinati catre visare si isi creeaza o lume a lor din care e dificil sa-i scoti. Pentru ei casa, familia si copilaria sunt lucruri importante ce vor ramane in amintire toata viata.

Copiii cu Luna in Leu sunt firi imperative si acaparatoare. Sunt veseli si fac tot ce pot pentru a atrage atentia si a obtine afectiunea celor din jur. Sunt dificil de disciplinat si reactioneaza puternic atunci cand nu le sunt satisfacute dorintele.

Copiii cu Luna in Fecioara sunt dificil de inteles si satisfacut. Desi sunt cuminti si ascultatori au nevoie de multa atentie. Sunt foarte curiosi, pun multe intrebari si vor sa inteleaga multe lucruri. Sensibili fata de mediu, au nevoie de ordine, curatenie, hrana sanatoasa si plimbari in aer curat.

Copiii cu Luna in Balanta sunt sensibili dar au un caracter bun. Sunt usor de multumit; nu fac mofturi, nu pun probleme. Au nevoie de liniste si armonie, iar prezenta mamei si vorbele ei sunt lucruri foarte importante. Pot avea inclinatii artistice si le place muzica, jucariile frumos colorate; sunt incantati sa deseneze, sa foloseasca culorile.

Copiii cu Luna in Scorpion, mai mult decat altii, au nevoie de prezenta mamei; nu atat fizic, cat mai mult din punct de vedere psihologic. Este intuitiv, expresiv, exigent si intelege lucrurile in profunzime. Are un univers al lui special si straniu din care trebuie scos cu multa grija, prin discutii purtate cu seriozitate.

Copiii cu Luna in Sagetator au nevoie de multa libertate de miscare. Exploratori curajosi, sunt atrasi de tot ce misca, de a cunoaste teritorii, lucruri si persoane noi. Sunt foarte sociabili, iar imaginatia are un rol foarte important in jocurile lor.

Copiii cu luna in Capricorn sunt speciali si dificil de inteles. Dau impresia ca se descurca singuri si ca nu au nevoie de atentie, insa in interior sunt in acelasi timp sensibili si seriosi. Cer lucruri putine dar de calitate. Nu le plac efuziunile sau excesele, gesturile demonstrative, emotiile intense. Chiar de mici au un comportament si o gandire matura.

Copiii cu Luna in Varsator au un comportament mai ciudat datorita gandirii lor fanteziste si trebuie conectati la realitate in mod treptat. Sunt curiosi, interesati de tot ce   intalnesc in cale si mai ales de obiectele electrice si electronice. Comunicarea este cheia unei bune intelegeri; se simt foarte bine in tovarasia celorlalti copii.

Copiii cu Luna in Pesti sunt firi visatoare si imaginative, percep realitatea prin multiplele impresii ce le vin din mediul inconjurator. Au nevoie de o atentie speciala pentru ca sunt sensibili si trebuiesc protejati de influente rele. Natura, apa, locurile linistite sunt benefice pentru ei; la fel si contactul cu arta: muzica, poezia, pictura etc.