Jupiter este o planeta transpersonala si reprezinta educatia superioara, justitia, filozofia, credinta, expansiunea. Este o planeta benefica daca nu primeste aspecte foarte rele si simbolizeaza in tema natala optimismul, generozitatea, succesul, sansele de evolutie ale persoanei.

In 2011 aceasta planeta a patruns in semnul Taurului pe 4 iunie parcurgand destul de rapid primul decan al zodiei pana pe 30 august, trecand apoi in retrogradare.

Jupiter in Taur induce dorinta de bunastare fizica si materiala, de securitate si stabilitate, interes pentru arta, bogatie, casatorie. Toate aceste lucruri sunt urmarite cu rabdare, bunatate, sinceritate, modestie si neimplicare in actiuni riscante. Entuziasmul este moderat, judecata prudenta.

Retrogradarea planetei Jupiter va dura pana pe 25 decembrie 2011, timp in care va actiona asupra fiecarei persoane prin cresterea gradului de constientizare interioara. Este o perioada propice gandirii filozofice, un timp de explorare a evenimentelor din trecut in scop cognitiv, pentru ca perspectiva pe care o avem asupra vietii sa fie una corecta. Se poate pune in discutie integritatea personala, generozitatea, reactia pozitiva la evenimentele exterioare. Acum se poate ajunge la intelegerea cauzelor pentru care ne-am confruntat la un momentdat cu limitari si esecuri.

Va fi o perioada favorabila gandirii practice si reconsiderarii valorilor estetice. Ne vom intreba in ce masura rezultatul muncii noastre ne aduce satisfactii, cum ne administram achizitiile materiale si cum sa ne bucuram de placerile simple ale vietii (?).

Insa nu se poate vorbi despre acest tranzit fara sa se ia in considerare si aspectele importante pe care Jupiter le face cu alte planete. Trigonul cu Pluton (in Capricorn), prezent pe toata perioada amintita, favorizeaza dorinta de perfectionare dar si ambitia de a obtine autoritate, putere si control, atat la nivel psihic cat si din punct de vedere material. Aceasta relatie planetara va da profunzime gandirii, intelegerii, invatarii, filozofiei de viata si credintei, va facilita gasirea resurselor interioare pe care e necesar sa le folosim spre binele nostru si al celor din jur. Se pot finaliza cu succes proiecte incepute datorita puterii de concentrare si perseverentei. Se pot gandi planuri de afaceri cu mult calm, iar intuitia functioneaza alaturi de intelegere realista a tuturor aspectelor analizate.

Daca Jupiter in mers direct ofera sanse si deschide calea spre succes, nu inseamna ca acum, cand este retrograd el devine o cauza a dificultatilor si nesanselor. Doar stavileste impetuozitatea, indeamna la renegociere, ajustare, revenire asupra unor lucruri pe care le-am neglijat ori peste care am trecut in graba. Ne putem reintalni cu evenimente sau persoane pe care nu le-am apreciat in mod just ori fata de care am nu actionat corect. Anumite intamplari vor declansa amintirea unor perioade de timp in care perspectiva noastra asupra vietii era mult mai buna. Ne vom da seama ca alergand dupa grandoare, putere, abundenta, lux, noutate, locuri straine, succes, eruditie, ne indepartam de confortul si placerile obisnuite, de linistea caminului, de persoanele care ne iubesc. Vom intelege ca trebuie sa apreciem darurile primite, sa exprimam recunostinta fata de persoanele care ne-au sustinut si ajutat, sa fim satisfacuti de roadele muncii de fiecare zi.

Jupiter va realiza si o conjunctie cu Luna Neagra, de la jumatatea lunii noiembrie, iar pe 20 decembrie aspectul va avea maximum de forta, adica va fi la grad perfect. Cum Luna Neagra are “o sarcina karmica” va afecta in mod diferit persoane ori generatii, in rezonanta cu pozitia pe care o are in tema natala. Este de asteptat sa incercam senzatii vii, emotii intense. In timp ce unii vor pierde o situatie materiala si vor simti durere, o lipsa acuta de afectiune si tandrete, altii se vor lansa cu aviditate in urmarirea placerilor vietii: confort, bani, sexualitate. Unele persoane sunt obligate ca in aceasta viata sa-si dezvolte bogatia interioara, si sa o faca productiva, sa-si descopere un anumit talent ori inclinatie aparte, sa acumuleze avere. Insa pentru altele este nevoie de o eliberare de atasamentele fata de lucruri sau fiinte, indepartarea de posesivitate prin efort de vointa. Sub influenta Lunii Negre este dificil de pastrat un echilibru.

Iar acest aspect de conjunctie se va repeta si perpetua pana in 2014 cand Jupiter va reusi sa se departeze de Luna Neagra.