Printre numeroasele moduri de abordare a interpretarii unei astrograme, exista unele care aplica semnificatia gradelor zodiacale.

Una dintre metode este aceea a gradelor critice care sunt stabilite dupa miscarea Lunii. Strabatand fiecare semn zodiacal in aproximativ doua zile si jumatate, Luna parcurge intr-o zi, in medie, 13 grade. Acest grad este considerat ca un punct de sosire, un loc de finalitate. Pornind de la gradul 0 al zodiei Berbec, punctele urmatoare sunt la gradul 13, 26, apoi gradul 9 din Taur s.a.m.d.

S-a observat ca aceste puncte influenteaza planeta apropiata la mai putin de 2 grade ca si cum s-ar produce o conjunctie cu Luna (efectul este totusi scazut). Fenomenul nu este obligatoriu negativ, ci este integrat in contextul astral. El trebuie privit mai mult ca o amplificare a calitatilor si nimic altceva. Interpretarea depinde ca de obicei de ansamblul temei, de pozitia planetei, de aspecte. Influenta trebuie luata in considerare nu in planul evenimentelor, ci mai mult sub aspect psihologic, deoarece valentele psihice ale planetei par sa fie supravalorizate in aceste puncte critice.

Au prioritate planetele rapide, personale; cele lente actioneaza asupra unei intregi generatii.

Interesul pentru cercetarea acestor grade critice este totusi destul de limitat, insa poate fi un ajutor excelent pentru analizarea unei teme dificile.