Arhitectul de origine catalana, Antoni Gaudi (nascut in 25 iunie 1852, Spania) a devenit faimos prin stilul sau unic si creatiile sale puternic individualizate.

“Tenacitatea, caracterul puternic si dificil reprezinta trasaturi ale locuitorilor regiunii natale.” se spune in Wikipedia. Este o explicatie plauzibila, insa harta natala arata fara ambiguitati o prsonalitate autoritara, mandra, combativa, cu o puternica determinare; in primul rand prin pozitia dominanta a planetei Marte (casa I) conjuncta cu Ascendentul, in sextil cu Soare si Mercur si in trigon cu triada Saturn-Uranus-Pluton, formandu-se astfel multiple mici trigoane pline de forta constructiva.

Nativ Rac, si Ascendent in Fecioara determina o natura sensibila, instinctiva, emotiva, imaginativa, romantica, idealista, devotata, in cautare de protectie, muncitoare, analitica, organizata, metodica, critica, obsedata de perfectionarea unor detalii, de atingerea unor obiective inalte.

Trigonul Marte-Pluton este un aspect care imprima multa ambitie si energie constructiva, incredere, afirmare, creativitate exprimata in mod instinctiv dar si bine organizata in conceptie. Ascendentul si Marte in Fecioara conduc la actiuni precise, logice, ordonate, practice si meticuloase, eficiente, la perfectionism si atentia pentru detaliu.

Sunt insa multe lucruri interesante de analizat. Conjunctia Saturn-Uranus-Pluton in casa a IX-a (explorarea mentala, intelepciunea, religia) ne vorbeste despre o profunzime a spiritului indreptata spre cunoastere, despre crize si transformari in conceptiile sale, despre o chemare spre idealism si asceza, un simt al armoniei si al permanentei asociat cu originalitate si conceptii avangardiste, necesitati spirituale puternice. Saturn-Uranus arata ambitie, darzenie, tensiune nervoasa, comportament contradictoriu si o lupta intre spatiu si timp. Intre aceste doua planete identificam Luna neagra la gradul 10 Taur explicand prin simbolistica lui castigarea celebritatii si averii printr-o munca de exploatare a materiei brute, dar si posibilitatea de a fi criticat si detestat. Conjunctia Uranus-Pluton induce un puternic potential pozitiv, dinamism si ingeniozitate, debarasare de prejudecati, dezinhibare. Pluton este conjunct si cu Vesta in Berbec, ceea ce imprima forta si curajul de a se impune prin conceptiile novative dar si ca lider.

Gaudi se face remarcat prin originalitatea si fantezia debordanta a creatiilor sale care se inscriu in curentul Art Nouveau – varianta spaniola  (numita apoi “modernism catalan”). Principala caracteristica este maniera eclectica, amestecul de forme geometrice cu cele din natura impreuna cu decoratiile si policromia neasteptata si neuzitata pana la el. “Bizare” este termenul cu care sunt etichetate chiar si astazi operele ce au socat pe contemporanii sai.

Uranus-Saturn-Pluton sunt puternic aspectate: sextil cu Soare, Mercur si Neptun in Pesti (credinta, idealism, visare), apoi trigoanele cu Marte le accentueaza caracteristicile, iar opozitia lui Jupiter tensioneaza puternic. In concluzie, avem de-a face cu o persoana orgolioasa, nelinistita si mereu nemultumita, cu dorinte nestapanite si cu o incapacitate de a accepta limitele, cu gusturi ciudate si idei insolite, extraordinare, cu o viziune iesita din comun, aplicand constructiilor sale formele variate intalnite in natura, ca flora si fauna.

Opera sa a fost criticata de numerosi contemporani care considerau ca arhitectura sa modernista nu are nimic in comun cu adevarata arhitectura.

Pluton in casa a IX-a denota necesitati spirituale imperioase, dar si o transformare a conceptiilor si credintelor personale. Daca in tinerete participa la reuniuni cu caracter anticlerical, cu timpul a dobandit o mentalitate religioasa. Si nu este de mirare deoarece, ca nativ Rac avea o maleabilitate psihica si un simt religios profund ce s-a putut manifesta la un momentdat. Neptun in Pesti, in trigon cu Jupiter in Scorpion sunt dovezi ale unei puternice religiozitati care nu s-a putut manifesta chiar din tinerete din cauza incarcaturii de planete malefice si transformatoare din casa a IX-a, dar si a opozitiei lui Jupiter (casa a III-a) cu conjunctia Saturn-Uranus – atractie spre metafizica si ocultism, oscilatie intre scepticism si fanatism.

Jupiter in Scorpion si casa a III-a da intuitie, perseverenta, eficienta in plan mental, orgoliu, capacitatea de a pune in valoare toate resursele si noroc la bani. Opozitia cu Saturn, Luna neagra si Uranus dezvaluie lucruri intunecate, adanc ascunse in interiorul fiintei: masochism, impulsivitate, pesimism, restrictii si pierderi, tulburari si necazuri neasteptate, obligatii nerealizate, o doza de irational si lipsa de moderatie. Ultima perioada a vietii sale a fost marcata de dificultati materiale, izolare progresiva si retragere in credinta catolica.

Sextilul Luna (in Balanta)-Venus (in Leu) si conjunctia Soare (in Rac)-Mercur (in Gemeni) descriu o persoana instinctuala, sensibila, capricioasa, cu stari de visare si contemplatie, cu imaginatie fecunda si simtul armoniei, gusturi rafinate, elan creator, spontaneitate, cu emotii interioare puternice, interesata de schimbarile permanente ale mediului.

Cel mai interesant aspect, profund benefic, este trigonul realizat de Jupiter in Scorpion cu Neptun in Pesti. Asa se explica mintea receptiva la ideile noi, la adevar si cunoastere, intuitia extraordinara, starile de inspiratie, deschiderea spre experiente spirituale, capacitatea de a folosi forte ascunse ori puterea de fascinatie pentru atragerea unor relatii si persoane in atingerea idealurilor, pentru a aduce transformari benefice in mediul inconjurator.

In anul 1883 este ales sa proiecteze si sa conduca lucrarile de constructie la catedrala Sagrada Familia. Desi a fost o preocupare pana la finalul vietii sale, din lipsa fondurilor, aceasta opera arhitectonica nu a fost finalizata nici pana astazi.

Insa realizarile sale extraordinare n-ar fi fost posibile fara un Soare in casa a XI-a, foarte bine aspectat care da dorinta de autorealizare, urmarirea unor obiective precise si cautarea unor relatii care vor juca un rol important in viata sa. Doar asa a putut sa atraga simpatia si sprijinul unor protectori puternici si binevoitori care sa-i sustina obiectivele excentrice si grandioase. Principalul sau sustinator a fost industriasul bogat, Eusebi Guell care i-a comandat mai multe lucrari. Palatul Güell, creat in 1889 este inscris in patrimoniul mondial al UNESCO; la fel Casa Milà (1907) sau Parcul Güell.

Moartea a survenit in urma unui accident de tramvai la 10 iunie 1926; acest eveniment coincide cu aspectul tensionat de cuadratura dintre conjunctia Marte-Uranus (in tranzit, in casa a VIII-a, a mortii) si Soare-Mercur (conjunctie natala).

Predispozitia la accidente este aratata in harta natala de prezenta planetei Uranus (conjunct cu Luna neagra) in casa a IX-a (accident cu mijloace de transport moderne) opus lui Jupiter si Neptun (guvernator al casei VIII, simbol al mortii) prost aspectat de Marte incasa I (taieturi pe corpul fizic).

Guvernul spaniol si-a propus finalizarea monumentalei catedrale pana in anul 2026, cand se va implini centenarul de la disparitia acestui geniu.