Viata unui individ trebuie inteleasa ca o continuitate a altor existente, ca un moment de evolutie spre viitor dupa un plan prestabilit. Harta natala arata directia si modul in care se produce dezvoltarea personala, iar fiecare individ are intuitia si impulsul interior de autorealizare. Si totusi, din cauza influentelor sociale ori familiale apar confuzii, deturnari, ezitari si stagnari, toate acestea ducand la situatii de criza existentiala. Unicitatea fiecarei persoane implica si o cale proprie ce trebuie urmata, insa aceasta poate intra in contradictie cu programul social impus de lumea in care traieste.

Dominanta elementelor indica potentialul si natura energiilor de care trebuie sa ne folosim in aceasta viata pentru autodeterminare si implinire. Este primul lucru ce trebuie observat in analiza unei astrograme. Cele patru elemente – foc, pamant, aer si apa – sunt reprezentate intr-o tema natala in proportii diferite si rareori exista un echilibru – caz in care gestionarea evenimentelor vietii este mai usoara. Uneori lipseste un element, iar acest lucru, ca si predominanta excesiva, poate aduce unele dificultati tipice energiei elementului respectiv.

Astrologia karmica argumenteaza predominanta elementelor in astrograma natala in felul urmator:

Dominanta pe semne de foc – Bebec, Leu, Sagetator – imprima nativului multa vigoare, impulsivitate, curaj, energie, competitivitate, nerabdare, expansivitate si dorinta de afirmare. Acest individ a trait multe vieti in mod pasiv, neimplicandu-se in activitatile sociale si poate nici in propria existenta, refuzand initiativa si actiunile curajoase. S-a sustras oricaror obligatii preocupandu-se doar de linistea si confortul personal. In aceasta viata s-ar putea sa se confrunte cu dificultatea de a folosi energia puternica pe care o detine in directia corecta si proportia optima. Poate cadea in extrema de a fi neintelegator si neindurator cu cei care au un deficit energetic si au alt ritm de munca.

Dominanta semnelor de Pamant – Taur, Fecioara, Capricorn – indica o neglijare a aspectelor materiale in existentele anterioare cand individul a avut un comportament iresponsabil, nepractic, dezinteresat de bunuri si bani; astfel a creeat probleme lui si celor din jur. Posibil sa fi dus o viata retrasa renuntand la posesiuni si dedicandu-se unei vieti pur spirituale. Astazi, persoana trebuie sa aiba in vedere in primul rand castigarea independentei materiale, pastrand in acelasi timp un echilibru intre responsabilitatile practice si cele moral-spirituale.

Dominanta pe semne de aer – Gemeni, Balanta, Varsator. In existentele anterioare, aceasta persoana a acordat o importanta excesiva activitatilor practice sau acumularii de bunuri materiale ignorand sau dispretuind aspectele intelectuale si valorile moral-spirituale. In aceasta viata va simti nevoia de a neglija latura materiala, simtind o puternica atractie catre cunoastere, cultura, filozofie, idei si experiente care sa ii satisfaca nevoia de informare, comunicare, rationamente logice, analize intelectuale sau cercetari stiintifice. In aceasta viata exista riscul de a cadea in alta extrema si de a refuza responsabilitatile obisnuite si actiunile practice necesare independentei sale materiale.

Dominanta semnelor de apa – Rac, Scorpion, Pesti – obliga nativul ca in aceasta viata sa constientizeze importanta iubirii, sa caute satisfactia in relatiile afective visand la dragostea ideala. Acesta este inzestrat cu o mare sensibilitate si poate suferi dezamagiri si neimpliniri sentimentale. Suferintele sunt o cauzalitate, o consecinta karmica a comportamentului sau din vietile trecute in care a refuzat implicarea emotionala, iubirea si compasiunea. A fost probabil detasat de sentimente si chiar a speculat bunatatea si atasamentul celor din jur, gandindu-se doar la confortul sau, neintelegand datoriile sale afective.

Astrologia explica astfel si sub aspect karmic de ce este bine sa ne urmam intuitia, sa ne analizam aspiratiile interioare si sa dezvoltam calitatile native pe care natura ni le-a dat cu un anume scop. Din aceasta perspectiva putem intelege natura umana, de ce persoanele din jur sunt atat de diferite cu toate ca educatia primita este aceeasi, de ce oamenii sunt materialisti ori sentimentali, curajosi ori prudenti, expansivi sau retrasi.