In Astrologie, cel mai important lucru este descoperirea personalitatii nativului. Harta Cerului este relevanta si, in cateva minute, cel mult ore, sunt analizate aspectele predominante, partile vulnerabile, inteligenta, inclinatiile, talentele, dorintele etc. Toate aceste aspecte privind o persoana ar fi mult mai dificil de aflat intr-o cunoastere directa; am avea nevoie de mult timp, luni sau ani pentru descoperirea lor.

Se evidentiaza tot mai mult necesitatea orientarii astrologiei moderne spre psihologie si psihanaliza. Tema natala este o schema in care sunt evidentiate jocurile de forte care actioneaza in formarea caracterului individual. Evolutia si comportamentul unei persoane poate sa difere de schema existenta. De exemplu, nativul poate inregistra esecuri repetate pentru ca el nu constientizeaza faptul ca poseda unele calitati de care ar putea profita.

Astrologia permite descrierea foarte rapida si destul de corecta a personalitatii, descoperind aspecte ramase ascunse nativului insusi. Chiar in lipsa tuturor datelor, cum ar fi ora si locul nasterii, tot se pot deduce aproximativ 50 la suta din informatii.

Tema natala a celebrului fotbalist Adrian Mutu poate fi un exemplu edificator spre a intelege cat de rapid se pot obtine numeroase date despre o persoana.

Putem face un exercitiu: ignorand ora si localitatea sa de nastere, punem arbitrar ora 12 ziua si orasul Bucuresti. Nu vom sti cu precizie pozitia Lunii, dar se observa ca pe toata durata zilei se afla in Taur. Casele astrologice raman neprecizate si nu vom tine cont de ele. Astfel ca:

Nativul este Capricorn, iar alaturi de Soare este Marte. Se deduc multe caracteristici: ambitie, putere de munca pana la limita fortelor, competitivitate, vointa, dorinta de a depasi orice obstacol. Multa energie fizica pe care trebuie s-o consume prin efort fizic ori s-o canalizeze in alte activitati, altfel se acumuleaza tensiune nervoasa care poate declansa manifestari violente. Acceptare dificila a compromisurilor.

  • Saturn in aspect foarte bun cu Soarele inseamna  personalitate viguroasa, dominanta, care poate avea succes si multe reusite in actiuni.
  • Jupiter in aspect foarte bun cu Venus in Sagetator certifica succesul la public, sansa de a obtine bani, lux, succes in strainatate.
  • Saturn in aspect tensionat cu Neptun arata posibile probleme cu asimilarea unor substante psihotrope (droguri) sau alcool.
  • Pluton in aspecte dificile cu Soare si Marte indica ambitie nemasurata, tendinta de dominare, conflicte de personalitate, nerespectarea unor reguli de conduita, etc., iar Pluton in Balanta spune ca mariajul si colaborarile trec prin faze de ruptura si impacare.

Din punct de vedere al astrologiei karmice – Nodul nord in Fecioara – se poate observa ca, interior, exista sensibilitate si vulnerabilitate pe care nativul si-o ascunde. Are reactii extreme in multe situatii. In ceea ce priveste profesia are o karma buna, invatare prin practica capacitatea de a perfectiona lucrurile etc.

Acestea sunt doar cateva date dintre numeroasele informatii care pot fi extrase.

Daca precizam localitatea si ora de nastere – 8.01.1979, ora 8:00, Calinesti – avem date noi cum ar fi: Ascendentul in Capricorn si Soarele in casa I: impresie foarte buna asupra oamenilor, siguranta de sine, mandrie, entuziasm in tot ce face, urmarirea cu perseverenta a scopurilor, dorinta de obtine putere materiala si chiar supraestimarea propriei valori etc.