Dalida – Iolanda-Cristina Gigliotti – a fost o cantareata si actrita franceza, de origine italiana, nascuta la Cairo, pe 17 ianuarie, 1933.

La varsta de 21 ani a fost incoronata “Miss Egipt” si, plina de entuziasm, pleaca la Paris visand sa devina actrita. Realitatea este dezamagitoare pentru aspiratiile sale inalte asa ca, se reorienteza catre muzica luand lectii de canto.

Dupa ce a primit cetatenia franceza, si-a construit o cariera muzicala de mare succes; a primit 55 de discuri de aur si a fost prima cantareata care a castigat un “Disc de diamant” (intre 1956 si 1980), iar in 1986 a interpretat cel mai important rol al sau in filmul “The Sixth Day”.

Cantecele sale cuceresc intreaga lume si face inregistrari in mai multe limbi: franceza, engleza, italiana, germana, spaniola, olandeza, ebraica si araba. Peste  tot unde merge este primita ca o regina. Este singura persoana din lumea muzicii care primeste in Franta “Medaille de la Présidence de la République de General de Gaulle”, in 1968. Mai tarziu, in anul 1975, i se acorda prestigiosul “Prix de l’Academie du Disque Francais”.

In ciuda reusitelor extraordinare vedeta nu este de loc fericita in viata personala. Dalida are o relatie cu Lucien Morisse, director artistic la radio “Europe 1”, care devine mai intai managerul, apoi, in 1961, sotul sau. Casatoria a fost o greseala pentru ca imediat apare ruptura – cantareata se indragosteste de Jean Sobieski.

In 1966 intra in alta relatie pasionala cu tanarul Lugi Tenco urmand sa se casatoreasca. Finalul este neasteptat: Tenco se sinucide, dezamagit fiind de excluderea din concurs a piesei muzicale cu care participa la Festivalul de la San Remo. Ca urmare a acestui eveniment tragic, Dalida, profund afectata, are si ea o tentativa de sinucidere insa, din fericire, este salvata la timp.

Sinuciderea lui Lucien Moriss (1970) este urmata de sinuciderea unui prieten, cantaretul Mike Brant (1975).

In 1983, alt amant al sau, Richard Chanfray, alaturi de care a trait 9 ani, se sinucide si el.

Dalida, care pierduse si o sarcina, devine tot mai singura si nefericita, aluneca in depresie si, la varsta de 54 de ani, isi curma viata lasand un mesaj :”Viata a devenit insuportabila, iertati-ma”.

Celebra cantareata era nascuta sub semnul Capricornului ceea ce ii inducea forta si motivatia de a dobandi respect, recunoastere si o pozitie cat mai inalta in plan profesional si social. Luna in Balanta i-a dat o natura placuta, linistita, prietenoasa, delicata, dornica de armonie, capacitatea de a castiga usor popularitatea. Ascendentul in Fecioara si Mercur in Capricorn au marcat-o cu multa ambitie, tenacitate, seriozitate, dorinta de a munci ordonat, de a-si utiliza cat mai bine resursele intelectuale.

Viata sa, desi plina de stralucire, a fost presarata cu evenimente tragice si pierderi irecuperabile.

Cautand punctele slabe dezvaluite de astrograma sa natala observam de la bun inceput ca zodiile dominante sunt Fecioara si Capricornul, iar casele dominante, I si V, se afla exact pe aceste semne. Latura intunecata a zodiilor de Pamant arata pesimism, neincredere, introversiune, austeritate si raceala, obstacole.

Dalida era sociabila si fermecatoare insa destul de serioasa si retinuta, intelectualizandu-si sentimentele; cu toate acestea, iubirea era pentru ea la fel de importanta ca si imaginea ei in lume.

Planeta dominanta a hartii sale este Mercur, pozitionat in Capricorn si casa a IV-a, alaturi de Venus ceea ce denota multa interiorizare a sentimentelor, dar si o tendinta de a lua decizii bruste si irationale sub influeta emotiilor de moment pentru ca Mercur formeaza cuadraturi cu Luna si Uranus, si o opozitie cu Pluton, care dezvaluie dificultatea de a renunta la anumite idei si convingeri ori de a face compromisuri; arata o persoana nehotarata, uneori in defensiva si alteori in competitie cu ceilalti, dornica sa castige cu orice pret.

Tema natala contine doua configuratii tensionate – doua careuri in T care au varful de scurgere pe Uranus din casa a VIII-a, (printre altele, si casa mortii) – Mercur-Uranus-Pluton si Soare-Uranus-Pluton. Ele explica in mare parte evenimentele bruste, profund destabilizatoare si transformatoare pe care a trebuit sa le traiasca. Pluton este semnificatorul mortii, Soarele si Mercur reprezinta viata si integritatea fizica, iar Uranus simbolizeaza schimbarea neasteptata, accident.

Pluton in Rac induce fobii si crize psihice profunde, iar conjunctia Soare-Saturn in casa a V-a (iubirea) indica solitudine afectiva, experiente neplacute in dragoste, obstacole, frustrari, casatorie nefericita, lipsa copiilor.

Toate aceste aspecte arata predispozitia de a trece prin momente dificile in fata carora reactiile pot fi autodistructive.

Neptun in casa a XII-a, conjunct cu Nodul Sud este o dovada ca suferintele si neimplinirile vietii sale trebuiau primite cu umilinta, intelese ca lectii de viata si datorii karmice, ca o corectie ce trebuia sa intervina pentru intelegerea superioara a existentei, pentru dobandirea unei viziuni mai largi asupra vietii.

Nodul Nord in Pesti, casa VI-a, cerea o acceptare a schimbarilor in mod pasiv, renuntarea la ideea de perfectionism si superioritate, constientizarea starilor de anxietate, recunoasterea greselilor si deschiderea fara teama in fata vietii, in fata viitorului, in fata necunoscutului.

Probabil ca cel mai dificil lucru a fost pentru Dalida sa ramna umila in fata vietii. Ar fi trebuit sa nu lupte impotriva curentului, sa nu-si creeze o lume perfecta, imaginara si ireala in care sa se retraga, sa permita manifestarea fireasca a emotiilor si sa accepte transformarea fizica si psihica pentru ca asa este natural.

Sinuciderea s-a produs sub tranzite extrem de malefice care au activat aspectele tensionate din harta sa natala unde existau indiciile unui accident provocat de evenimentele exterioare, de iubirile nefericite si de gandirea pesimista. In afara de Uranus afectat din casa a VIII-a, guvernatorul casei a VIII-a, Marte se afla pe casa I aratand ca moartea poate surveni prin proprie actiune. La momentul tristei sale morti, Marte in tranzit provoca un careu cu Marte natal, iar Nodul Sud (pedeapsa in viata) era in conjunctie stransa (mai putin de 2 grade) cu Luna (inceputul si finalul de viata) natala din casa I.