La varsta adolescentei ne punem primele intrebari despre noi si personalitatea pe care o construim in raport cu valorile si normele sociale, dar si in functie de impulsurile si aspiratiile noastre. Uneori ne identificam atat de bine cu personalitatea spre care aspiram, cu propria masca, incat ne reprimam adevarata fire.

Despre propria persoana putem afla multe adevaruri doar daca patrundem adanc in interiorul nostru; altfel, la suprafata aranjam usor lucrurile, ne gasim scuze si motivatii pentru greseli, mai corectam cate ceva pentru a ne linisti constiinta. Mai limpede vedem caracterul celorlalti decat pe al nostru. Ba chiar ne consideram etalonul dupa care ii judecam pe cei din jur si consideram ca lumea ar fi mai buna daca toti ar gandi si s-ar comporta asemeni noua.

Astrologia scoate la iveala multe adevaruri despre personalitatea individului, este obiectiva si releva deopotriva calitati si defecte comparand feluritele aspecte planetare. Asa putem afla despre noi lucruri interesante, cum ar fi de pilda faptul ca bunatatea noastra este in realitate pura naivitate, ori ca ea ascunde in mod abil interese egoiste.

Putem cunoaste unele lucruri si din spusele altora; mai ales cand ne certam, ni se arata “verde in fata” defectele si greselile repetate. Daca suntem atenti putem invata din toate situatiile pentru ca, asa cum spun orientalii, “nimeni nu este prietenul tau, nimeni nu este dusmanul tau; toti sunt invatatorii tai”.

Si atunci, daca ajungem la concluzia ca avem o serie de defecte, ce facem? Devenim nefericiti! Cum procedam? Dorim sa ne schimbam; dar cum?

Planeta transneptuniana Apollo, daca este puternica in harta natala, aduce armonie si detensionarea unor aspecte, iar in anumite momente ale vietii, puterea ei se poate activa astfel incat nativul doreste sa-si dezvolte constiinta propriului sine. Atunci cand se constientizeaza calitatile si defectele apare o lumina interioara si se produce o expansiune pe plan moral. In cazul unui Apollo afectat, stresat in harta natala, nativii sunt nehotarati si influentabili, cedeaza in fata opiniilor celorlalti si duc o viata plina de frustrari.

Adevarata schimbare trebuie sa vina din interior, prin constientizarea greselilor, acceptarea lor si intelegerea deplina a partilor negative ale personalitatatii noastre. Totul trebuie sa se petreca in mod natural, fara efort, fara tensiuni si fara lupta cu propriile impulsuri. Daca incercam sa ne schimbam doar la suprafata, pentru a primi laudele celorlalti va fi ceva fortat, nenatural si regizat; nu are rost sa ne straduim pentru ca, dupa un timp, adevarata noastra natura va iesi din nou la suprafata. Si atunci ni se va spune: “Lupu-si schimba parul, dar naravul ba”.

Asadar, scopul nostru principal trebuie sa fie cunoasterea eului interior, cat se poate de profund, acceptarea defectelor alaturi de calitatile noastre. Observarea trebuie sa fie concentrata, atenta, dar detasata si relaxata, obiectiva, ca si cum ar fi vorba despre o alta persoana, nu despre noi.

Urmarirea atenta nu este totusi un proces mental; inseamna sa ne urmarim actiunile, sentimentele, indemnurile interioare, fara sa le evaluam sau judecam. Aceasta constientizare este un lucru dificil pentru ca trebuie sa ignoram interventia gandirii. Poate parea ilogic, pentru ca noi n-am obisnuit sa ne identificam cu mintea noastra, sa ne bazam pe puterile si calitatile ei, dar inteleptii au descoperit aceste lucruri cu multe mii de ani in urma.

Eminescu a fost un ganditor profund, un filozof si un cercetator interesat de cautarea sinelui; el a ajuns in acel stadiu in care se indoieste de cunoasterea rationala. In poezia postuma “Eu nu cred nici in Iehova” spune:

“In zadar gandesti, caci gandul,

Zau, nimic in lume schimba.”

Constientizarea nu este un proces mental. Daca intervine mintea, ea inventeaza tot felul de metode pentru a distrage atentia, gaseste explicatii si scuze pentru tor ce ni se intampla si nimic nu se va schimba. Tot ce trebuie sa facem este sa devenim martorul propriilor actiuni, sentimente, impulsuri si sa ajungem la radacina lor pentru a le constientiza. A ne lupta cu defectele noastre inseamna sa adoptam un comportament fals care aduce doar nefericire; inseamna autocenzura.

Simplitatea si naturaletea sunt greu de obtinut daca am fost invatati sa ne prefacem, sa mintim, sa purtam in lume o masca anume. Trebuie sa fim sinceri cu noi insine, sa aflam adevarul si realitatea interioara doar spre folosul nostru.

Vulcan (o alta planeta transneptuniana), in functie de pozitia sa in astrograma, ne poate ajuta sa depasim propriile limitari si probleme, sa scapam de inhibitii, sa ne acceptam asa cum suntem si sa ne prezentam in fata celorlalti adevarata noastra individualitate. Scopul planetei este acela de a uni trupul, emotiile si mintea intr-o maniera armonioasa si echilibrata.

Se spune ca atunci cand ne constientizam greselile nu le mai putem repeta; iar odata ce ajungem sa ne cunoastem centrul fiintei, transformarea va veni de la sine.

 

Bibliografie: Constientizarea (Osho)