Corpul uman nu se limiteaza la nivelul palpabilului, al fizicului. Are o latura mult mai subtila care nu poate fi pusa in evidenta decat prin tehnici speciale: corpul energetic.

Corpul energetic se suprapune cu corpul fizic si chiar il depaseste in volum cu cativa centimetri. El se caracterizeaza prin fluiditate si mobilitate deoarece este animat de curenti permanenti care sunt organizati dupa o topografie speciala. Canalele energetice sunt bine cunoscute si folosite in medicina traditionala chineza (in acupunctura, presopunctura etc.) care distinge treizeci si sase de canale principale (meridiane) si alte numeroase secundare.

Traditia yoghina enumera zeci de mii de canale secundare dar ia in consideratie mai ales cele trei canale majore – al soarelui, al lunii, al focului – pentru interesul lor ezoteric. Pe traseul acestor canale aflate in plan paralel cu coloana vertebrala se aliniaza centrii energetici principali care se deschid spre suprafata corpului. Sunt in numar de sapte si se numesc chakre.

Muladhara (radacina) este asezata la baza coloanei vertebrale si detine cea mai densa energie. Are ca simbol patratul, culoarea rosie, elementul pamant, lotusul cu patru petale; este in relatie cu Pluton si partial cu Marte. Influenteaza glanda suprarenala si are legatura cu instinctele primare, vitalitatea, supravietuirea, sentimentele si impulsurile din planul inferior: mania, ura, lacomia, invidia etc.

Swadhistana – chakra sacrala – e localizata la nivelul organelor sexuale si este simbolizata prin semiluna, culoarea oranj, elementul apa, lotusul cu sase petale. Influenteaza glandele sexuale. Este in relatie cu Neptun si energiile subtile ale apei. Acest centru coordoneaza emotiile, senzualitatea, procreatia, creativitatea, increderea in sine.

Manipura – chakra solara – se afla la doua degete sub ombilic. Simboluri: triunghiul, culoarea galbena, elementul foc, lotusul cu zece petale. Influenteaza glanda pancreas. Este un centru de putere legat de energia subtila a focului; de el depinde vointa, puterea, autocontrolul, respectul de sine s.a.

Anahata – chakra inimii – este localizata in varful sternului. Simbolizata de hexagon, culoarea verde, elementul aer, lotusul cu douasprezece petale. Are legatura cu glanda timus. Se mai numeste si ceakra iubirii; este poarta ce conduce la suflet. Face legatura intre centrii inferiori (fizici si emotionali) si centrii superiori (mentali si spirituali). In relatie cu Venus, cu energia subtila a aerului, determina iubirea, compasiunea, intuitia, increderea.

Vishuddha – chakra laringelui – aflata la baza gatului, este simbolizata prin cerc, culoarea albastra, elementul subtil eter, lotusul cu saisprezece petale. Este legata de glandele tiroida si paratiroida. I se mai spune chakra comunicarii; e in relatie cu Mercur si influenteaza inteligenta, comunicarea, creativitatea, inspiratia, intuitia, sinteza.

Ajna – cel de-al treilea ochi – se afla la radacina nasului, intre sprancene. Este simbolizata de sfera, culoarea indigo, element nonmaterial, lotusul cu doua petale. Are legatura glanda hipofiza. Aceasta ceakra este in relatie cu Jupiter si are o energie inalta, subtila care permite receptarea directa a informatiilor, a cunoasterii; este centrul clarviziunii, intuitiei, intelepciunii, telepatiei, imaginatiei, vindecarii.

Sahasrara – chakra capului – se afla in crestetul capului si e simbolizata prin sfera multidimensionala, culoarea violet, lotusul cu o mie de petale. Are legatura cu glanda epifiza. Este in relatie cu Soarele si influenteaza cunoasterea superioara, intuitia pura, intelepciunea absoluta, extazul, relatia cu divinitatea.

Dezechilibrul acestor centri energetici produce diverse probleme de sanatate, dificultatii de comunicare, de adaptare, instabilitate emotionala, egoism, teama, depresie, anxietate, confuzie mentala etc.

Pentru reechilibrarea lor exista mai multe metode: exercitii fizice, meditatie, meloterapie, aromoterapie, cristaloterapie, cromoterapie, s.a.