Figura centrala in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi a creeat o opera atat de originala, orientata spre esenta si simbol prin simplitate si eleganta, incat a revolutionat  arta moderna si a influentat profund conceptul de forma in sculptura, pictura si desen. Este considerat artist genial si “unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurulor” (Jean Cassou).

Nascut la data de 2 martie (stil nou) 1876, Brancusi era al saselea copil al unei familii de tarani din judetul Gorj. Inainte de a urma cariera artistica, absolva Scoala de Arte si Meserii din Craiova unde se instruieste in prelucrarea lemnului (1894 – 1898).

Indemanarea si talentul artistic sunt apreciate si recompensate prin medalii chiar din anii de studentie la Scoala de Belle-Arte din Bucuresti, iar in anul 1903 primeste prima comanda a unui monument public, bustul generalului medic, Carol Davila (instalat la Spitalul Militar).

In anul 1904 pleca in vestul Europei pentru desavarsirea studiilor, reusind (1905) sa obtina admiterea la prestigioasa Ecole Nationele Superieure des Beaux-Arts, si sa lucreaze in atelierul lui Antonin Mercié.

Celebrul sculptor Auguste Rodin il invita – la interventia Reginei Elisabeta a Romaniei – sa lucreze ca practician in atelierul sau, dar, dupa doua luni, Brancusi, cu spiritul sau independent, il paraseste rostind cuvintele devenite celebre:”Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (In umbra arborilor mari nu creste nimic).

In anul 1906 expune la Salonul de Toamna din Paris, inchiriaza un atelier in Rue de Montparnasse si incepe o serie de lucrari marcate de originalitate.

Nu se cunoaste ora de nastere dar, harta natala a lui Constantin Brancusi indica un nativ Pesti cu Jupiter in Sagetator si un amas de planete in Taur. Soarele in Pesti da atat inclinatii artistice cat si multa imaginatie, sensibilitate, emotii, impresii, trairi interioare intense, bunatate si generozitate, dar si unele obsesii, manii, capricii, idealism, rupere de realitate.

Se observa o predominanta a elementului Pamant alaturi de elementul Foc ceea ce arata o persoana practica si inclinata spre realizari concrete, dotata cu intuitie, energie, curaj, incredere si ambitia de a-si materializa visele. Analizand predominanta semnelor Inn deducem ca este vorba de o persoana mai degraba introvertita si imaginativa, discreta, profunda si inteleapta.

Mercur in semnul Varsatorului indica un spirit original, independent, dotat cu o inteligenta vie si o gandire profunda, obiectiva, clara, logica, sintetica, abstracta. Are nevoie de stimulare mentala, e atras de idei neobisnuite, radicale; priveste lucrurile din perspective interesante, doreste sa iasa din conventional si sa surprinda cu ideile sale noi. Se mai poate adauga: excentricitati gratuite, idealism utopic, proiecte fanteziste, schimbari bruste ale starilor de spirit, nevoia de libertate. Mercur este aspectat pozitiv de Venus accentuand latura estetica a gandirii si comunicarii si comportamentul agreabil.

Planeta dominanta a temei natale este Jupiter care, aflata in domiciliu (Sagetator) este puternica si da posibilitatea punerii in valoare a calitatilor intelectuale, determina o personalitate optimista, deschisa, onesta si favorizeaza succesul in tari straine.

Asa se face ca, in timp ce, in anul 1914 artistul provoaca senzatie cu prima sa expozitie in Statele Unite ale Americii, in Bucuresti i se respinge un proiect de monument. In perioada interbelica a capatat nu doar popularitatea in Statele Unite ci chiar faima la nivel mondial.

Prin pozitia lui Jupiter dominant descoperim o personalitate combativa, obiectiva, care doreste sa inteleaga procesul vietii, sa traiasca intens, sa evolueze prin experiente multiple; energie de afirmare si stabilitate in demersuri, orientare, actiuni.

Brancusi a beneficiat de sanse si oportunitati – datorita prezentei lui Jupiter in Sagetator – una din ele fiind aceea de a primi sustinere materiala in perioada studiilor din partea unei persoane straine (un industrias).

Semnul Taurului contine patru planete dintre care doua sunt personale –  Luna si Marte – semnificand bun-gust si bun-simt, talent, senzualitate, stabilitate, perseverenta, obstinatie, actiuni practice, munca eficienta, viziune pragmatica asupra vietii.

Venus in Berbec arata inclinatii spre calatorii, muzica, sculptura si artele decorative. Brancusi era si un bun violonist, iubea muzica populara romanesca si o canta uneori pentru a-si exprima dorul de casa.

Saturn in Pesti confirma suferintele, obstacolele, deceptiile suferite de-a lungul vietii, iar Luna aspectata negativ de Saturn ne dezvaluie o copilarie nefericita. Intradevar, Brancusi munceste de la 7 ani si, nesuportand comportamentul sever al tatalui sau, la varsta de 11 ani, fuge de acasa castigandu-si traiul la oras. Spiritul rebel este dat de opozitia Mercur (in Varsator) – Uranus (in Leu); la fel vointa puternica, forta  intelectuala, gandirea originala, mandria, nevoia de libertate si refuzul constrangerilor, iar Luna conjuncta cu Pluton da schimbari drastice de conjuncturi si situatii. Despre ruperea legaturilor afective cu mama sunt indicii si in cuadraturile Uranus-Ceres si Luna-Saturn.

Opozitia Jupiter-Pluton exprima necesitatea unei filozofii existentiale din care sa isi poata extrage forta de a rezista in fata viccisitudinilor vietii si pentru a-si satisface nevoia de crestere si expansiune spirituala; inseamna indoieli si cautari ideologice.

Jupiter aspectat negativ si Lilith in Sagetator au adus confruntari cu anume ideologii, cu frontierele cu legea, conflicte cu vama, probleme juridice, procese. A iesit victorios din toate acestea.

Uranus in Leu da persoanei instinct creator, multa indrazneala, pasiune si expansiune, independenta, originalitate, gust pentru senzational, dorinta puternica de afirmare. Si aceste lucruri sunt in deplina concordanta cu exigentele Nodulului Nord (in Pesti) care obliga la descatusarea energiei creatoare, libertatea imaginatiei si punerea in practica a ideilor.

Neptun in Taur este un aspect care a influentat o larga generatie (intre care multi artisti) dand inclinatia de a idealiza natura si lucrurile inconjuratoare, iar conjunctia cu Marte confirma un mare potential creativ dar si relatiile amoroase neclare.

Kiron in Berbec este o pozitie puternica si activa; da vivacitate, spontaneitate, competitivitate si teluri ambitioase; indeamna la cautarea identitatii si scopurilor, da impuls actiunilor curajoase si, uneori, alegerii unor carari neumblate.

Eros in Berbec (alaturi de Kiron) ne arata o persoana instinctiva, senzuala, care se aprinde rapid, traieste intens o pasiune, apoi isi pierde interesul. In lipsa orei de nastere nu cunoastem casele astrologice, insa opozitia Eros-Iunona si opozitia Luna-Jupiter explica faptul ca artistul nu s-a casatorit niciodata, desi prin viata lui au trecut multe femei, frumoase, destepte ori celebre: Milita Petrascu, Cella Delavrancea, Maria Tanase, pictoriţele Sonia Delaunay si Margit Pogany, scriitoarea Nancy Cunnard, Eileen Lane, pianista Vera Moore, Peggy Guggenheim s.a. Cu Vera Moore a avut un fiu, John Constantin Brancusi Moore, pe care nu a dorit macar sa il cunoasca.

Se stie ca artistului ii placea sa se lase in voia placerilor simturilor: bautura, tigari, mancare, muzica, amor fizic (datorita amasului de planete in Taur). Era o contradictie intre momentele de desfatare petrecute intr-un cerc boem si traiul sau obisnuit in singuratate, introvertire, ascetism din atelierul simplu, cu mobilier facut de mana sa, pregatindu-si singur mancarea. Cine vizita locuinta sa se trezea intr-o atmosfera profund spirituala, in locasul unui sfant ce mediteaza la efemeritatea lucrurilor. Aceste contraste sunt marcate prin inconjunctia Jupiter – Neptun, dar si de Soarele neaspectat de alte planete care da asemenea dispozitii schimbatoare, de la nevoia de introspectie la dorinta de exprimare si traire intensa. Soarele fara aspecte induce egocentrism, nevoia de a actiona independent pentru valorificarea talentelor creatoare si urmarirea idealurilor personale, forta de a depasi obstacolele.

Nessus in Sagetator, conjunct cu Lilith, indica multe aventuri si calatorii, atractie catre filozofie si idealism, suferinta ruperii legaturilor mentale care il legau de oameni si locuri.

Pe masura ce inainta in varsta, Brancusi se metamorfoza intr-un batran ascet “…un vegetarian ce-si petrecea timpul filozofand si contempland lumea” (Sonia Delaunay).

Se stinge din viata la varsta de 81 de ani (16 martie 1957), in Paris, lasand intrega sa avere, prin testament, statului roman care a refuzat sa o preia.