Semn de Pamant, de natura cardinala, Capricornul corespunde inceputului iernii si este in analogie cu Casa a X-a, zona celor mai inalte obiective ale unei persoane.

Rezistent, organizat si practic, prudent si rabdator, realist in aprecieri, muncitor si ambitios, demonstreaza maturitate si intelepciune in toate actiunile sale. Spirit auster, autodisciplinat, hotarat si responsabil, Capricornul este o forta in schimbarile sociale datorita harniciei, rezistentei si talentului sau in organizarea oricarei activitati. El poate parea exagerat de serios pentru ca isi asuma cele mai grele sarcini neavand incredere in competentele altora. Are solutii pragmatice pentru orice situatie si nu se bazeaza decat pe el insusi; de aceea unii il caracterizeaza drept sever, rigid, suspicios, pesimist, incapatanat, introvertit, distant, prea sobru, plictisitor.

Hotararea de a reusi, ambitia de a obtine succesul, bunastarea materiala, aprecierea semenilor sau o pozitie sociala cat mai inalta, sunt aspecte pozitive ale personalitatii unui Capricorn pana la un anumit punct dincolo de care acestea se pot transforma in obsesii. Evolutia sa ar fi mai putin stresant daca ar stii sa se relaxeze,  sa imparta sarcinile cu ceilalti, sa se bucure de ceea ce au deja, sa renunte la unele griji si sa nu se lase coplesit de dezamagirea in fata lipsei de progres.

Pentru Capricorn succesul vine doar prin munca serioasa, rabdare, calcul rece; stie ca dupa caderi si esecuri, odata cu maturizarea, vin si realizarile. Bantuit de scepticism si anxietate, are conceptii inalte despre intimitate, fidelitate, devotament. Afectivitatea sa puternica este ascunsa cu multa discretie si simte nevoia de a oferi sprijin si prietenie. Tacut, rezervat si sceptic, doreste in adancul sufletului sa fie inteles si iubit doar prin faptele sale, fara a face efortul de a-si exprima sentimentele.

Casa a X-a, numita si Mijlocul Cerului, simbolizeaza cele mai mari aspiratii, ambitia de a obtine siguranta materiala si recunoastere in societate, este locul in care ne punem in valoare calitatile si talentele personale prin profesie si cariera. Mijlocul Cerului, punctul cel mai inalt al unei astrograme, simbolizeaza autoimplinirea, exprimarea cea mai concreta si eficienta a personalitatii noastre. Atingerea obiectivelor propuse nu se poate realiza fara calitatile specifice zodiei Capricorn: discernamant, tenacitate, o buna organizare si atitudine pragmatica, putere de munca, stapanire de sine.

Saturn este guvernatorul Capricornului si implicit al Casei a X-a; aceasta planeta simbolizand calitatile necesare atingerii unor scopuri importante din viata unei persoane. Saturn s-a ales de-a lungul timpului cu un prost renume – Marele Malefic – caci este asociata cu pierderi, greutati, suferinta, singuratate, moarte. In mod realist, trebuiesc luate in seama deopotriva si aspectele pozitive precum intelepciunea, discernamantul, autocontrolul, disciplina, organizarea, prudenta, rezistenta, vointa, realismul, rabdarea, tactul, seriozitatea, discretia, onestitatea, onoarea etc. Saturn impune reguli si limite, responsabilitate si modestie, onestitate, stabilitate, autodisciplina interioara numita constiinta.

Fiecare persoana are zodia Capricorn intr-un anume loc pe harta astrogramei sale natale; aici se identifica aspiratiile ambitioase, incercarile, eforturile, obstacolele, intarzierile, frustrarile si complexele, pragmatismul si intelepciunea.

Personalitati nascute in zodia Capricorn:

Michelle Obama, Catherine Middleton, Carla Bruni-Sarcozy, Andreea Marin-Banica, Adrian Mutu, Gerard Depardieu, Elvis Presley, Dalida, Mel Gibson, Michael Schumacher, Richard Nixon, Aristote Onassis, Umberto Eco, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Regina Elisabeta, Helena Rubinstein, Madame de Pompadour.