Comportamentul general, modul in care persoanele actioneaza si reactioneaza in fata evenimentelor, determina impartirea zodiilor in trei categorii: cardinale, fixe, mutabile.

Nativii zodiilor cardinale sunt cei mai interesati de idei si lucruri noi. Sunt mereu in actiune, gasesc usor motivatii pentru care sa-si mobilizeze energia si talentul. Obstacolele sunt pentru ei o provocare. Vor control, sunt gata sa preia conducerea. Berbecul are mult curaj si se implica rapid in actiune. Racul ia decizii pentru casa si familie. Balanta doreste sa controleze relatiile parteneriale, sa creeze armonie afectiva. Capricornul e foarte interesat de mediul material si exploatarea lui, de succesul socio-profesional.

Semnele fixe sunt cele mai stabile si mai putin influentabile. Nativii sunt loiali, consecventi, au puterea de a organiza si gestiona ceea ce exista deja, duc lucrurile spre finalitate. Opun rezistenta in fata schimbarilor, sunt greu adaptabili. Taurul este doar lent, iar Scorpionul actioneaza strategic si subtil. Leul se preocupa sa-si pastreze o pozitie dominanta, in timp ce Varsatorul nu renunta la ideile si conceptele sale chiar daca ele nu mai concorda cu realitatea.

Semnele mutabile sunt cele mai deschise, tolerante si flexibile. Ele cauta schimbarea si innoirea. Proceseaza continu informatia, cautand sa se adapteze la mediu. Sunt gata oricand sa renunte la ceea ce nu mai e valabil, de actualitate. Gemenii isi schimba foarte usor ideile, Fecioara analizeaza situatia concreta pentru a o corecta si perfectiona. Sagetatorul are mereu in vedere noi obiective, iar Pestii sunt gata sa faca compromisuri pentru a-si creea un mediu placut, linistit.

Aceste calitati combinate cu cele patru elemente (foc, pamant, aer, apa) dau unicitate ficarui semn zodiacal.