Zodia Berbec este simbolul primaverii, trezirea la viata, vointa de a trai. Fiind primul semn al zodiacului, Berbecul este asociat cu Ascendentul, Casa I a unei astrograme, deci, cu inceputul vietii, cu forta vitala si personalitatea  unui nativ.

Semn de foc, Berbecul imprima multa energie, pasiune, entuziasm, orgoliu, curaj, initiativa, nerabdare, combativitate atat nativilor zodiei cat si celor care au ascendentul in aceasta zodie, multe planete in casa I ori au planeta Marte dominanta in tema natala. Acesti nativi sunt intuitivi, spontani, netematori si aventurosi, intreprinzatori, competitivi, cinstiti, loiali si deschisi, ambitiosi, insa  prea impulsivi si nestapaniti, nervosi, uneori agresivi. Le lipseste diplomatia, le este greu sa coopereze ori sa se lase indrumati ori disciplinati de catre altii, preferand sa conduca, sa ia singuri deciziile. Nu isi recunosc greselile si nu accepta infrangerea, iar in cazul unui esec isi recupereaza rapid fortele pentru noi incercari. Berbecii au nevoie de scopuri nobile, inalte, actiuni noi si incitante, libertate de miscare. Lor le place sa ia hotarari, sa inceapa lucrurile, insa ca altii sa se ocupe de partea dificila, munca de rutina si finalizarea proiectelor.

Semnul Berbecului si planeta sa guvernatoare, Marte sunt energii ale focului si reprezinta instinctul primitiv de supravietuire, actiunea imediata, lupta, independenta si indrazneala, trairea deplina, urmarirea unui scop. Pozitia lor in astrograma ne arata domeniile de viata in care suntem mai determinati sa luam initiative, sa ne impunem vointa si sa actionam cu hotarare pentru a ne depasi limitarile. Insa tot aici exista imprudenta, riscuri, aroganta, conflicte si pierderi, suisuri si caderi.

Marte (Ares) este zeul razboiului si simbolul luptelor de cucerire sau aparare. Planeta este supranumita “Micul Malefic” si tranzitele sale inspira teama pentru ca poate declansa conflicte, reactii necontrolate, incidente. In astrograma Marte arata calitatile native fizice dar si psihice, maniera in care folosim aceste insusiri, dorintele noastre cele mai puternice, motivatiile elementare, forta de supravietuire sau de afirmare, nevoia de independenta, puterea de mobilizare, capacitatea de a depasi obstacolele si de a finaliza actiunile. Este forta vitala si energie sexuala, pasiunea declansata brusc, focul distrugator sau caldura care sustine viata.

Casa I – Ascendentul – inseamna constiinta de sine, insusirile native, caracterul si comportamentul instinctiv care ne determina modul de viata si de actiune, imaginea si stilul personal, exteriorizarea trairilor noastre interioare. Este cea mai importanta casa astrologica pentru ca marcheaza momentul nasterii si arata tipul de personalitate pe care urmeaza sa o dezvoltam, in mod constient, de-a lungul vietii.

Ascendentul unui nativ poate fi pozitionat in orice zodie, asfel ca primeste o coloratura specifica uneia dintre cele 12 semne astrale. Asa incat, chiar daca o persoana nu este nativa Berbec, daca are totusi Ascendentul in aceasta zodie, ea dobandeste o parte importanta din calitatile acestui semn. Prin Ascendent proiectam in exterior o anumita imagine de sine care uneori poate sa ascunda o fire cu totul diferita de cea interioara.

Marte ramane insa semnificatorul Casei I (a personalitatii) fiind indestructibil legat de modul nostru de a raspunde provocarilor, de felul in care actionam si ne folosim resursele pentru implinirea dorintelor si aspiratiilor. Reprezinta curajul de a porni in viata, de a lua initiative, de a ignora riscurile si de a ne materializa visele; este forta activa, creatoare, fara de care nimic nu se poate realiza.