Zodia Balantei incepe odata cu echinoctiul de toamna, de regula pe 23 septembrie atunci cand ziua si noaptea ating punctul de echilibru. In 2012 echinoctiul de toamna si deci intrarea Soarelui in Balanta se produce mai devreme cu o zi, pe 22 septembrie, din cauza prelungirii cu o zi a lunii februarie din acest an.

Este al doilea semn de aer al zodiacului, corespunde Casei a VII-a, e guvernata de planeta Venus si are ca simbol o balanta perfect echilibrata, un indiciu al dorintei de a cantari bine lucrurile, a inclinatiei catre idealism, dreptate, perfectiune, armonie, cooperare.

Prin natura lor cardinala, nativii din Balanta iau de multe ori initiative pentru a pune lucrurile in ordine, pentru a promova egalitatea, justitia, masura, prudenta, adevarul, frumusetea, iubirea, si buna intelegere. Ei au conceptii idealiste despre viata si incerca sa influenteze gandirea si actiunile celor din jur pentru a crea o lume cat mai frumoasa, cat mai aproape de viziunea lor. Le place sa ia hotarari in ceea ce-i priveste pe ei sau pe ceilalti gandind ca analiza fina duce la concluzii corecte si la cele mai bune decizii.

Impartialitatea si precizia gandirii, intuitia si capacitatea de a sesiza aspectele complementare ale lucrurilor si situatiilor, ca si diplomatia lor caracteristica ii recomanda ca buni sfatuitori sau judecatori. Aspiratia lor pentru dreptate si egalitate, nevoia de pace si armonie ii determina sa faca uneori eforturi mari dar inutile si sa suporte numeroase dezamagiri din partea celor care nu pretuiesc aceste lucruri.

Balanta este in analogie cu casa a VII-a, zona relatiilor personale, a parteneriatelor si contractelor, a confruntarii cu mentalitatea celorlalti. Aici se identifica experientele subiective, capacitatea de a interactiona armonios cu ceilalti si de a face unele compromisuri in scopul unei colaborari fructuoase. Casa a VII-a arata modul in care ii privim pe cei cu care intram in relatie si ceea ce asteptam de la ei, dezacordurile si dusmaniile, procesele, contractele de tot felul, casatoriile.

Protectorea Balantelor, planeta Venus – Micul Benefic – este guvernatoare a casei a VII-a, simbolul dragostei, al casatoriei, al frumusetii, al feminitatii, al artelor si al placerilor. Ea da imboldul de a relationa, de a coopera, de a impartasi cu ceilalti placerile fizice, intelectuale sau estetice. Asadar Balantele sunt recunoscute drept persoane foarte gratioase, talentate, elegante, diplomate, afabile si pacifiste; au o atractie deosebita pentru asociere, relationare, casatorie si sunt in cautarea mariajului perfect.

Sensibilitatea si ratiunea sunt intr-un echilibru delicat si cu toate ca analizeaza si cantaresc bine lucrurile si situatiile, aceste persoane ezita uneori sa ia decizii din teama ca vor gresi. Ele oscileaza intre dorinta de a face lucrurile pe care le doresc si necesitatea de a fi pe placul semenilor. Daca nu gasesc cea mai buna cale de a iesi dintr-o situatie neclara, dintr-o colaborare infructuasa, prefera compromisul si evitarea atitudinii transante ori a unei rupturi traumatizante. Fac aproape orice pentru a evita certurile si conflictele emotionale, asa incat rareori isi exprima cu sinceritate sentimentele negative. A avea sprijin din partea unui partener este foarte important pentru aceste persoane si sunt in mare masura dependente de stabilitatea relatiei de cuplu. Idealismul lor intra ades in conflict cu realitatea unei lumi pline de imperfectiuni, iar uneori le este greu sa aleaga intre realizarea unei dorinte si calcarea principiilor personale.