Horoscopul este o reprezentare simblica cu o calitate “temporara”, un aranjament specific, o relatie a principiilor originale sub influenta carora o fiinta isi manifesta existenta – este planul vietii sale si arata ce lucruri are de indeplinit.

Astrologia nu este o credinta, ci o reprezentare a realitatii, cu o aproximare satisfacatoare. O constelatie, o situatie astrala cu diversele ei aspecte inseamna sarcini de indeplinit. Nu trebuiesc catalogate ca bune sau rele, pozitive ori negative, ci doar ca o modalitate de manifestare a realitatii.

Daca in existenta unei persoane apare o problema, aceasta reprezinta doar un test ce trebuie rezolvat. Viata este o continua acumulare de cunostinte si experiente care sa permita gasirea de solutii in fata oricaror dificultati. Odata rezolvata problema, nativul a trecut un examen.

Dificultatea unei situatii demonstreaza diferenta dintre nivelul de constiinta al individului si situatia prezenta. Aceasta confruntare il va obliga sa invete, sa devina mai pregatit, sa progreseze. Din pacate, de obicei oamenii se tem sa infrunte obstacolele; cauta sa le evite ori asteapta ca ceilalti sa intervina, sa actioneze in locul lor.

Tema natala poate fi privita ca un plan de invatare pentru viata persoanei. Constelatiile, planetele si aspectele propun un plan de dezvoltare activa a invatarii. Viata este un proces evolutiv si ar trebui sa contina doar probleme rezolvate. Evolutia este o idee stiintifica dar si ezoterica; evolutia pare sa fie scopul vietii.

Se considera ca dificultatile sunt forte motrice ale evolutiei. Oamenii numesc “destin”  aceste confruntari din viata lor. De aceea ei cred ca in harta natala este scris destinul lor ca o fatalitate. Nu inteleg ca este doar un plan de viata, un plan al responsabilitatilor ce trebuiesc indeplinite. Daca alegem sa ne sustragem, problemele revin.

Ar fi bine sa ne schimbam modul de intelegere a vietii; sa vedem un sens, oricat de mic, in toate lucrurile care ni se intampla.