Exista persoane sau grupuri care resping sau combat cu virulenta Astrologia considerand-o lipsita de orice valoare stiintifica, asimilabila credintelor bazate pe afirmatii nedemonstrabile, neverificabile, irationale. Unii chiar intreaba (retoric!) care sunt legile fizicii ce pot explica existenta influentelor astrale, care sunt fortele sau energiile implicate si cum pot fi detectate ori cuantificate. Altii sunt nelinistiti pentru faptul ca Astrologia europeana  se bazeaza pe teoria geocentrica scoasa de mult din uz.

Daca este sau nu stiinta, nu are importanta decat pentru cei care nu pot trai fara a face clasificari si comparatii. Exista un planetoid numit Chiron a carei clasificare e foarte controversata; unii astronomi il considera planeta, altii, asteroid. Plasat sau nu intr-o categorie superioara, caracteristicile sale raman neschimbate. Asa cum spunea Umberto Eco, “un trandafir ramane aceeasi floare, indiferent cum o numesti”.

Cat despre relatia dintre om si Cosmos, poate ca nu a sosit inca vremea sa fie evidentiata in mod fizic, stiintific, dar deocamdata este suficient sa vedem si sa studiem efectele, sa le folosim in beneficiul celor ce au nevoie de ele. Din cele mai vechi timpuri omenirea s-a folosit de cunostintele asimilate pe baza observatiilor in toate domeniile si abia mult mai tarziu s-au teoretizat si legile fizice care sa le explice. De exemplu, inainte de Arhimede nimeni nu putea explica de ce unele corpuri plutesc, iar altele nu, insa asta nu i-a impiedicat pe oamenii de pana atunci sa navigheze. Daca noi nu putem demonstra existenta unor energii mult prea subtile si greu detectabile, nu inseamna ca ele nu exista. Mult mai important este sa folosim efectele observate, sa le aplicam eficient in practica. Lasam pe specialisti sa descopere legile si fenomenele existente. Se pare ca deja cineva le-a detectat. Fizicianul si inventatorul de geniu, Nikola Tesla, a spus ca exista un tip de radiatii care se propaga cu o viteza mult mai mare decat viteza luminii, poate chiar instantaneu – undele scalare. Din pacate nu sunt dovedite inca prin experimente stiintifice! Dar, oare totul trebuie explicat si pus in lumina? Putem renunta la orice urma de mister? Unde se va mai ascunde Dumnezeu?

Geocentrismul este, desigur, in contradictie cu viziunea moderna a Universului. Nici Pamantul, nici Soarele, nici Calea Lactee nu sunt centrul Lumii – ei si? “Nimic nu este absolut, totul este relativ” a spus Buddha. Totusi, avem nevoie sa ne raportam la ceva, sa ne stabilim un punct de vedere, de observatie; trebuie sa avem un punct de sprijin. Oare nu este chiar Pamantul cel mai bun loc din care sa privim si sa judecam tot ce se afla in jur? Pana cand ne vom stabili pe Luna sau Marte va trebui sa socotim ca aici este “ Centrul Universului”. Si pentru fiecare persoana, locul nasterii este punctul sau de referinta.