Poetul francez, Arthur Rimbaud este considerat o figura centrala a literaturii moderne, un precursor al simbolismului. Si-a afirmat inteligenta sclipitoare inca din anii de scoala castigand concursuri si premii. Creatiile sale ies din tiparele conventionale, sunt remarcabile prin imagini poetice vizionare si pline de prospetime. Osciland intre real si halucinant, sublim si grotesc, angelic si demoniac, intr-o continua confruntare cu sine si cu realitatile exterioare, inzestrat cu o fantezie deliranta, se impune prin arta rafinata a transfigurarii realului in sinteze de senzatii, ganduri si afecte, de o originalitate expresiva unica. Desi scurta, opera sa poetica este foarte densa. Dupa varsta de 19 de ani nu a mai scris nimic in domeniul literaturii.

Jean-Nicolas-Arthur Rimbaud se naste la data de 20 octombrie 1854, in Charleville. Si-a afirmat inteligenta sclipitoare inca din anii de scoala castigand concursuri si premii. A inceput sa scrie poezii la varsta de 10 ani, iar la 15 ani i se publica prima scriere. La 16 ani fuge la Paris pentru prima oara, apoi in 1871 il cunoaste pe poetul Paul Verlain si se muta in locuinta acestuia. Dupa doi ani de de convietuire (si relatie homofila) se desparte in mod brutal in 1873. Poemul in proza “O vreme petrecuta in iad” se refera la aceasta perioada si devine lucrarea ce a marcat un punct de cotitura in istoria literaturii franceze.

Tanarul Rimbaud isi da seama ca scrisul nu-i poate oferi viata pe care si-o doreste asa ca se indrepta spre un trai cat mai liber si aventuros cu multe peregrinari in tari europene si africane: Anglia, Germania, Suedia, Italia, Cipru, Java, Egipt, Yemen, Etiopia, Somalia. Munceste ca sef la o cariera de piatra, prezentator de circ, simplu muncitor, comerciant de arme si produse indigene. Din a doua parte a vietii sale a ramas o bogata corespondenta si descrieri ale locurilor prin care a trecut. Moare la varsta de 37 de ani, la Marsilia.

Arthur Rimbaud era nativ Balanta cu Ascendentul si trei planete personale in acest semn, deci o persoana dornica sa-si satisfaca placerile, cu inclinatii catre estetica si comunicare. Calitatile artistice sunt intarite prin Venus si Mercur in Balanta, Neptun in Pesti si casa a V-a sextil cu Uranus, trigonul intre Mercur si Neptun. Conjunctia Luna-Venus in casa a XII-a tradeaza o lume interioara foarte bogata, imaginatie fecunda, trairi artistice. Alt aspect frapant este prezenta a doua planete, Soarele si Mercur in casa I, in opozitie cu Pluton si respectiv Uranus din casa a VII-a, ce pune in evidenta o personalitate puternica, voluntara si energica, strabatuta de mandrie, entuziasm si multa siguranta de sine, egoism, inteligenta penetranta, perceptii si evaluari juste privind persoanele din jur, comportament dual. Vesta in casa I accentueaza energia, afirmarea precoce, atitudinea voluntara, autoritara si imprudenta. Aglomerarea de planete din emisfera estica a astrogramei si predominanta semnelor cardinale induce dorinta de afirmare si de atingere a scopurilor personale indiferent de obstacole, predispozitia spre actiune si initierea unor planuri deseori nefinalizate.

Constient de vointa pe care o poseda, de magnetismul si influenta puternica pe care o exercita asupra celorlalti, Arthur Rimbaud se indreapta spre cele mai neasteptate si periculoase experinte, spre actiuni si aventuri ciudate, cu o spontaneitate incredibila pentru o persoana atat de inteligenta si instruita. Insa cu Soare si Mercur pe Ascendent avem de-a face cu o persoana incarcata de energie fizica si mentala, care are multa nevoie de stimulente intelectuale care sa satisfaca cerintele inteligentei sale vii. Marte in Sagetator, casa a II-a, in trigon cu Mijlocul Cerului confirma enorma energie fizica, entuziasmul, setea de cucerire, atractia pentru actiuni militare in strainatate, dorinta de libertate, curaj, lansarea in proiecte mari si variate, ignorarea oricarei restrictii si o atitudine extravaganta fata de bani. Marte in sextil cu Luna (casa a XII-a) arata dorinta de a-si materializa visele si de a calatori in locuri exotice. Nevoia de invatare si explorare a cat mai multor lucruri era puternica; la varsta de 20 de ani se apuca sa studieze muzica si pianul, apoi limba germana, italiana, spaniola etc. Rebel si sarcastic, intra mereu in disputa cu cei din jur si ii este foarte dificil sa accepte parerile sau convigerile altora. (Nu a suportat decat pentru foarte scurt timp sa se supuna unei discipline si autoritati; asa se face ca, desi semnase pe sase ani un contract de mercenar pentru armata olandeza, dezerteaza dupa doar doua luni).

Jupiter in Sagetator, conjunct cu Pallas, in casa a III-a (gandire, comunicare), explica talentul scriitoricesc, inteligenta, capacitatea de abstractizare si sinteza, curiozitatea, gandirea expansiva, atractia pentru calatorii si abilitatea de a invata limbi straine (in scurt timp devine un poliglot). Jupiter in trigon cu Uranus si in sextil cu Mercur induce aviditatea de a cunoaste experiente si persoane fascinante, idei si locuri noi, dar da si sansa de a ajunge acolo unde isi doreste; mai inseamna libertate de gandire, potential creativ, idei geniale si abilitatea de a le exprima, de a scrie, intuitie dezvoltata, o larga viziune. Insa Jupiter e stresat de Soare si Venus insemnand multe incercari ale vietii, tendinta la excese si la actiuni grandioase, aroganta, lipsa de responsabilitate, abilitatea de a se folosi de oameni pentru a-si satisface dorintele. Mercur in Scorpion (casa a II-a, afaceri) in armonie cu Jupiter si cu Neptun in Pesti (casa a V-a, creatie) arata o inteligenta penetranta, foarte intuitiva dar si imaginativa, o gandire critica, independenta, nelinistita si exploratoare, mereu in actiune, interesata de arta, placeri dar si de afaceri, comert, deplasari. Opozitia dintre Mercur si Uranus genereaza risipa de energie, excentricitate, atitudine si gandire nonconformiste. Un citat din poemul “Un anotimp in infern” este reprezentativ pentru modul sau de a gandi:

“La vision de la justice est le plaisir de Dieu seul.” (Justitia actioneaza doar din perspectiva religioasa, cauta sa fie pe placul lui D-zeu, ignorand oamenii si nevoile lor).

Si nu trebuie uitat faptul ca era un nativ Balanta, cu Soare pe Ascendent, asadar la el simtul dreptatii era foarte dezvoltat.

Din punct de vedere karmic, pozitia Nodului Nord in Taur indica o puternica personalitate pe care o mosteneste din viata trecuta. Acest lucru a indus nevoia de stabilitate materiala, de afirmare a propriilor idealuri si o orientare incrancenata spre exploatarea talentului sau financiar (Nodul sud conjunct cu Marte in Scorpion, casa a II-a). Nodul nord in casa a VIII-a aduce in lumina problemele legate de bani si relatiile cu ceilalti. In aceasta viata ar fi trebuit sa pastreze un echilibru intre planul material si cel spiritual, sa aiba umilinta de a recunoaste valoarea oamenilor, sa coopereze cu ei si sa renunte la atitudinea aroganta.

Alaturi de cele cateva repere ale astrogramei analizate trebuie mentionata pozitia lui Lilith in Rac, casa a IX-a. Este un aspect care aduce multa lumina in intelegerea personalitatii scriitorului francez. In primul rand constatam existenta unui idealism extrem, un mod neobisnuit de abordare a vietii, o dorinta nestavilita de intelegere a esentei lucrurilor, de evolutie prin cercetare si experimentare personala, prin studiu individual, prin calatorii. De remarcat nevoia subconstienta de a fi protejat de familie, iar in acelasi timp intampinarea unor mari dificultati in a trai o viata de familie linistita. (De la 16 ani nu a mai putut petrece decat perioade scurte de timp in familie si totusi, dupa fiecare escapada, calatorie sau aventura se intorcea intotdeauna acasa, la Charleville).